Povratak na prijavu za voditelje

Može li prosječan par biti korišten od Boga da značajnije utječe na druge obitelji? Da!

Bog poziva sve nas koji se nazivamo Njegovim učenicima da donosimo promjene u živote drugih. No mnogi se ustručavaju zbog nedostatka vizije ili nedovoljno razvijenih vještina služenja. Vjerujte nam, ovaj svijet će biti bolje mjesto ako dozvolimo Bogu da kroz nas širi svooj plan za brak. I ti možeš donijeti promjenu u živote mnogih obitelji.

Četiri najveće brige onih koji razmišljaju o vođenju grupa:

“Mislim da nemam dovoljno vremena.”

Mnogi potencijalni voditelji osjećaju pritisak manjka vremena – jednostavno nema dovoljno vremena za sve što žele. No ovakva grupa može uključivati nekoliko vaših prioriteta. Daje vam priliku da:

  • ulažete u svoj bračni odnos
  • proučavate Bibliju
  • radite na svojem karakteru
  • dobro se zabavite i steknete prijatelje
  • služite svojoj zajednici
  • služite drugim ljudima Kristovom ljubavi

Nije potrebno uložiti puno vremena za vođenje grupe. Većina ih provede sat do dva prolazeći kroz materijale. A to može i vama biti korisno iskorišteno vrijeme jer vam daje priliku da sami razmišljate i molite nad biblijskim stihovima koje ćete proučavati u grupi.

“Nemam nikakvog iskustva u vođenju male grupe.”

Očito da je od pomoći ako imate iskustva u vođenju grupa, no ako imate već i osnovne komunikacijske vještine, vjerojatno ćete se dobro snaći. Materijali za proučavanje su pisani na način da je za voditelja dovoljno da samo postavlja pitanja. Ne trebaš biti cijenjeni biblijski govornik kako bi držao malu grupu. Zapravo, tvoja je primarna uloga grupu usmjeravati, a ne poučavati. Glavna uloga voditelja je potaknuti diskusiju u pravom smjeru, osigurati toplu i otvorenu atmosferu u kojoj se sudionici osjećaju prihvaćeno.

Ako ipak niste sigurni je li vođenje za vas, razmislite u su-vođenju grupe s još jednim parom. Možete podijeliti odgovornosti i zajedno vjerovati da će Gospodin raditi u vašem, i životu ostalih parova.

“Kako mogu biti domaćin grupi za rad na braku, kad i mi sami imamo toliko stvari u braku na kojima moramo raditi?”

Najbolji domaćini su parovi koji su spremni dijeliti svoje uspjehe i padove dok pokušavaju izgraditi bolje brakove i čvršće obitelji. Osim ako vi i vaš bračni partner ne prolazite kroz kritične probleme u vašem odnos, velika je vjerojatnost da će te biti dobri domaćini drugim bračnim parovima. Možete im odmah reći kako i vi sami učite zajedno s njima.

Jedan bračni par domaćin nam je rekao, “Grupu ugošćujemo već 3 godine. Zapravo niti ne vodiš toliko grupu koliko ju usmjeravaš. Nisi ti savjetnik, već samo bračni par koji želi vidjeti kako brak može biti uspješan.”

“Ovo mi nije prvi brak. Zašto bi itko mene slušao?”

Kada govorimo o obgoaćivanju brakova, oni koji su došli već iz jednog braka često misle da nemaju što ponuditi. Ako su se razveli, smatraju da nitko ne će htjeti slušati njihova iskustva i ideje. No to je daleko od istine. Oni koji su iskusili bol razvoda često su spremniji ići dodatnu milju kako bi pomogli drugima da ne prođu kroz isto, a uz to budu i odlični domaćini. Bog je na mnoge načine do sada koristio mnoge parove koji su iskusili bol razvoda.

Povratak na prijavu za voditelje