Povratak na prijavu za voditelje

  • Od koliko bi se parova grupa trebala sastojati?

Najbolje je da se grupa sastoji od četiri do osam parova (uključujući vas i vašeg partnera). Ako je manja, raste mogućnost da se sastanak otkaže u slučaju da jedan ili dva para ne dođu. Ukoliko grupu čini više od osam parova, manja je vjerojatnost da će se međusobno zbližiti. Međutim, čak i u većim grupama mogu razgovarati s drugim parovima, a vi tomu možete dodatno doprinijeti obrađujući određene dijelove diskusije u manjim podgrupama.

  • Treba li formirati grupu od parova koji su nam bliski po godinama?

Bit će vam lakše voditi grupu ako je čine parovi čiji su brakovi na otprilike sličnom stupnju. Što je više zajedničkih elemenata među njima, svima će biti lakše razumjeti druge, otvoriti se i pričati o sebi. Međutim, par može obogatiti svoj brak i razgovorom s onima čija su iskustva bitno različita od njihovih, tim prije što su graditeljska načela jednako korisna svima, neovisno o tomu na kojem se stupnju njihov brak nalazi. Drugim riječima, ako je nekom paru stalo da izgrađuje i jača svoj brak, ove su grupe ono što im treba.

  • Gdje je najbolje održavati sastanke?

Izbor mjesta za sastanke ovisi o tomu kakvu grupu pokrećete. U nekim ćete se slučajevima okupljati u nečijem domu, kafiću, crkvi ili na nekom drugom javnome mjestu. No, uglavnom je lakše i gostoljubivije pozivati ljude u svoj dom nego u kafić. Valja vam pronaći mjesto gdje svi mogu udobno sjesti i bez poteškoća vidjeti i čuti sugovornike. Ako vaš dom nije pogodan za to, ponudite domaćinstvo nekom drugom paru iz grupe. Osim toga, domaćini se mogu i smjenjivati – vidjeli smo da je to vrlo učinkovit način da se ljudi povežu i osnaže osjećaj služenja.

  • Koliko često ćemo se sastajati?

Učestalost sastanaka (jednom tjedno ili jedanput u dva tjedna) ovisit će o vrsti grupe. Vaš partner i vi morat ćete odlučiti što je u vašem slučaju najbolje.

Sastanci grupe „Izgrađujmo dom zajedno“ obično traju devedesetak minuta. Međutim, da bi vam ostalo vremena za grickalice  i druženje, predlažemo da planirate dva sata. Tako ćete moći opuštenije obrađivati gradivo.  Ovo je vrlo važno – nije bitno završiti svaku lekciju!  Bolje je da ostane nekoliko pitanja za drugi puta, nego da vaš sastanak traje do ponoći!

Kad pozivate ljude, recite im da je predviđeno trajanje sastanka dva sata. Na taj ćete način izbjeći da poneki odu kući u žurbi, ne upoznavši druge parove. Neovisno o trajanju sastanka, svakako se pridržavajte jednog od najvažnijih pravila dobre grupe, koje glasi: započnite i završite navrijeme. Vrijeme je dragocjeno, a članovi grupe cijenit će vaš obzir.

  • Grickalice

Mnoge se grupe odlučuju na grickalice i kolače, što pridonosi opuštenosti. Ako ste i vi predvidjeli tu mogućnost, imamo nekoliko prijedloga: 1) na prvi sastanak (ili prva dva) vi donesite grickalice, pa tek onda tražite da i drugi parovi sudjeluju; 2) grickalice možete ostaviti za kraj, inače bi se moglo dogoditi da krenete prekasno i ne završite s pitanjima. Osim toga, oni koji moraju otići ranije tako neće propustiti diskusiju; 3) sastanak možete otvoriti kraćim druženjem uz grickalice (15 minuta), a zatim započeti s radom. Tako će parovi koji zakasne propustiti samo hranu, i neće ometati tijek diskusije. S druge strane, sastanak obvezno morate završiti navrijeme, kako bi svi oni koji moraju otići odmah po završetku mogli to dostojanstveno učiniti.

  • Kamo ćemo s djecom?

Vrlo je bitno da se grupa može usredotočiti na pitanja iz materijala bez djece koja bi ih ometala i prekidala. Zamolite parove da ne dovode manju djecu ako ih nema tko čuvati. Konzultirajte se s članovima koja im je mogućnost najprihvatljivija: poneki će sami pronaći osobu za čuvanje djece, a drugima će možda biti preskupo svakoga tjedna plaćati dadilju, i zbog toga možda neće redovito prisustvovati disusijama.

Bitno je da osoba kojoj ćete povjeriti djecu bude pouzdana. Nudimo vam nekoliko prijedloga:

  • Organizirajte čuvanje djece u jednoj kući, a sastanak održite u drugoj.
  • Prikupite sredstva i platite dadilju.
  • Pitajte parove ima li netko od njih stariju djecu koja bi bila voljna čuvati mlađu.

Što god odlučili, utječite na članove grupe da izaberu zajedničko rješenje za čuvanje djece.

  •  Što ćemo s molitvom?

Molitva je vrlo bitna za grupe „Izgrađujmo dom zajedno“. Najbolje što možete učiniti tijekom svojih priprema jest pomoliti se za svakoga člana pojedinačno. Ako se želite moliti u grupi, budite obazrivi. Molitvi možete pristupiti na razne kreativne načine, ponajviše pružajući primjer drugima tako što ćete se sami pomoliti te pitajući želi li se netko od njih moliti.

Popis molitvenih zahtjeva može pomoći – pitajte parove za što žele da se pomolite – i zatim ih slijedeći puta pitajte što se dogodilo, tj. kako je Bog odgovorio na vaše molitve.

Evo jednog iskustava:

Grupa „Izgrađujmo dom zajedno“ preokrenula su naš brak. Bilo je to pravo čudo. Zidovi su se srušili; maske su spale. Uspjeli smo razgovarati o stvarima koje smo godinama zakopavali, i kojima se neprijatelj služio ne bi li uništio našu ljubav, koju nam je Bog još u vječnosti namijenio. Naš život i naš način komunikacije potpuno su se promijenili.  Evo i razloga: ne samo da vam otkrivaju razloge i rješenja, već vas uče i kako da promijenite svoj način života da ove sjajne istine mogu postati dio vaše svakodnevice. Prevladali smo izolaciju koja je vladala među nama i sada težimo bračnom jedinstvu. Naučili smo kako se, umjesto svojim sebičnim željama, predati Bogu i Njegovu vodstvu.  Brak nam je došao na prvo mjesto… romantika se vratila, i svakim smo danom sve prisniji. To je nešto najbolje što smo doživjeli. (Alan i Lana)

Povratak na prijavu za voditelje