Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Problem...
November 22, 2006
12:22 pm
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
159sp_Permalink sp_Print

Od kuda početi? To je uvijek problem kada se ljudi jave sa ovakvim pitanjima. Zato, evo jednog duugačkog odgovora koji se bavi osnovom - što je naš partner i na temelju čega ga možemo odbaciti (ili ne odbaciti).

Pa evo, počet ćemo na samom početku.

Idemo na jedno putovanje – i to u prošlost, u daaaleku prošlost. Idemo zajedno posjetiti Adama u Edenskom vrtu.

Ovo su stihovi su iz knjige Postanka 2:18-23

18. I reče Jahve Bog: Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.
19. Tada Jahve, Bog, načini od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku, i predvede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime.
20. Čovjek nadjene imena svoj stoci, svim pticama u zraku i svim životinjama u polju. No čovjeku se ne nađe pomoć kao što je on.
21. Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom.
22. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku.
23. Nato čovjek reče:

Gle, evo kosti od mojih kostiju,
Mesa od mesa mojeg!
Ženom neka se zove,
Od čovjeka kad je uzeta!

Kada je Bog stvorio Adama, Adam je bio što? Bio je sam.
Ali Bog ga nije ostavio samim, nego je rekao, Nije dobro za čovjeka da bude sam, načinit ću mu pomoć kao što je on.

Bog je odlučio u Adama ugraditi potrebu za nečim što Bog sam ne može ispuniti. Adam je trebao pomoć koja je stvorena specijalno za njega, ali on to nije znao.

Zato mu je Bog ukazao na tu potrebu – nije ga ostavio u neznanju.

Na koji je to način Bog učinio? Tako što je pred njega doveo sve životinje da ih imenuje.

I tako je Adam rekao, a ha ti si tata lav, ti si mama lav, ti si tata zebra a ti si mama zebra, ti si tata vjeverica a ti mama vjeverica.

I vjerojatno mu nije dugo trebalo da shvati, da su svi u paru, svi parovi su izgledali slično, ali su bili muško i žensko. Svi se oni druže, provode zajedno vrijeme, spavaju zajedno, i hrane se. I tada je pogledao na sebe i okolo i vidio je da nema nikoga kao što je on.
Bog je tada definitivno dobio njegovu pažnju.

Tada je Bog doveo Evu Adamu. Bog ju nije samo poslao njemu, niti ju umotao u celofan pa poslao poštom. Ne, što se dogodilo? Pogledajte u 22. stih - Bog je osobno doveo Evu do Adama.

Imam osjećaj da je to Bog napravio zato što ga je zanimalo kakav će izraz napraviti Adam kad ju vidi.
Onaj „Gle“ je u Hebrejskom u stvari Whoa, wao, ahoj, ona je savršena, ona je baš kao što sam ja. I ja ću je nazvati žena!

I u toj prvoj ceremoniji vjenčanja, da je netko upitao tko daje ovu ženu ovom mužu? Bog bi bio taj koji bi rekao - Ja dajem. To je prava slika – Bog je bio intimno uključen u njihov odnos. Intimno je poznavao Adama i njegove potrebe i dao mu je najbolju pomoć – točno onakvu kakvu je trebao.

Bog je stvorio Evu da bude baš savršena pomoć za Adama. Ali što znači pomoć (što inače u originalu je bolje prikladna pomoć)?

To za nas u Hrvatskoj ima negativno značenje, ta riječ pomoćnica. Odmah na um padaju kućne pomoćnice koje samo rintaju, čiste, kuhaju, peru, itd. Ali to nije bila Božja namjera. Bog je stvorio Adama i Evu da međusobno nadopunjuju jedan drugog, i dao im je zajedničku zapovijed – plodite se i množite i podložite zemlju. Muž i žena su trebali zajedno vladati. Eva je pomoćnica u smislu da Adam to sam nije mogao – jedino su zajedno to mogli učiniti.

I u Svetom pismu Boga se opisuje kao pomoćnika, tako da to nije termin manje vrijednosti, kao što vidimo iz Iza. 41:14, 49:8.

Zašto je Eva prikladna za Adama? Zato što može ispuniti njegove praznine, na onim mjestima gdje mu je nešto nedostajalo.

I sada, pitanje se postavlja – da li je Adam prihvatio Evu?

Vidite, Adam nije ništa znao o njoj (osim da je bila puno zgodnija od svih životinja kojima je davao ime!)

Pa na osnovu čega je onda Adam prihvatio Evu?
Što je Adam tada kada ju je vidio znao o njoj? Je li znao kako će kuhati? Ili hoće li dobro odgajati djecu? Hoće li imati dlakave noge? Hoće li im seks biti super? Hoće li se udebljati? Što je Adam znao o njoj?
Apsolutno ništa! Pa kako ju je onda mogao prihvatiti ako nije ništa znao o njoj? Vidite, Adam je poznavao Boga i znao je da je On dobar i da radi sve dobro za nas.

I pošto je poznavao Boga i Njegov karakter, on je prihvatio Evu, ne zbog povjerenja u nju ili poznavanja nje, nego zbog povjerenja u Boga.

Pogledajmo ponovno te stihove
24. Nato čovjek reče:
Gle, evo kosti od mojih kostiju,
Mesa od mesa mojeg!
Ženom neka se zove,
Od čovjeka ka je uzeta!

U ovom kratkom odjeljku Bog nam ilustrira osnovu za brak.

I tako, prihvaćanje vašeg partnera ovisi o tome kako gledate na Boga. Jeste li spremni prihvatiti vašeg partnera? Jeste li spremni prihvatiti tu osobu takvu kakva jest? Kao Božji dar vama?

Kada je Sandra bila trudna sa našim drugim djetetom, mi smo ležali jedno pored drugoga, i osluškivali njezin trbuh i gledali kako se beba unutra okreće. I često smo razmišljali kako će izgledati, kakvu će kosu imati, kako će izgledati, i o puno drugih stvari.
Ali što mislite o tome da sam ja došao u bolnicu kad je Sandra rodila i da sam pitao sestru: Sestro, molim vas, recite mi da li je Kukec Sandra rodila?
Samo malo, sad ću provjeriti.
Kukec Sandra?
Da ona!
Je rodila je prije dva sata.
A što je rodila?
Rodila je dečka!
Dečka!
Dečka!
Pa mi već imamo jednog dečka!
Ja sam htio curicu!
Recite, imate li vi ovdje mjesta da ga mi ostavimo?

Ako imate djecu znate da je ovo apsolutno ludo i apsurdno. Svatko normalan tko dobije dijete sretan je da ga je dobio. Zašto? Zašto ne odbacujemo svoju djecu? Zato što znamo da su ona dar od Boga i da nitko pri zdravoj pameti i u normalnim okolnostima ne bi odbacio to dijete.

Isto tako je i sa vašim partnerima. Bog kaže: Evo, Ja, Bog, dajem ti ovu osobu, i ti ih uzmi baš takve kakvi jesu.

Ako ne bi odbacili našu djecu zato što su dar od Boga, iako nas ponekad naljute, frustriraju, povrijede ili odbace, zašto mislimo da to možemo učiniti sa našim partnerima?

I Bog očekuje da nas slabosti naših partnera ojačaju, a da nas njihove snažne strane učvrste.
Znate zašto? Zato što su slabosti i jakosti vaših partnera dio Božjeg plana za vaš život.

Evo, konačno smo došli do toga: znači Božji plan za brak je da prihvatimo svoje partnere kao osobni dar od Boga i da iskusimo jedinstvo.
I ako pogledamo to sa druge strane: ako odbacimo svoje partnere u bilo kojem pogledu, to je kao da smo odbacili samog Boga, jer iskazuje naše nepovjerenje u njega i našu neposlušnost.

November 22, 2006
11:46 am
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
158sp_Permalink sp_Print

Dragi moji,
pokušat ću što krače i jasnije objasniti što me muči ne znam kome da se obratim , a to me pritišće već godinama. Naime, udala sam se za dečka s kojim sam prvi put spavala kao teenagerka i tada sam sebi i Bogu obećala da se moram udati za njega jer sam s njim spavala, jer me moja obitelj tako odgojila da ne smijem s nikim spavati prije nego što se ne udam a ja sam shvatila da s kim spavam prvi put da se za njega moram i udati, i tako su prolazile godine a ja sam imala seks sa istom tom osobom, koju u biti nikad nisam istinski i iz dna srca voljela nego sam jednostavno iz sažaljenja bila s njim, jer je on doživio traumu u mladosti, pa mi ga je bilo nekako žao i htjela sam se za njega brinuti. Sada nakon nekog vremena u braku i nekolicine djece, mene još muči ista stvar - dali sam ja s njim zato što mislim da se mora izdržati s nekim dok nas smrt ne rastavi, jer sam tako obećala Isusu i stavila ruku na križ, a u biti sam donekle lagala, jer ga nisam nikad stvarno tako jako voljela ili sam s njim zato što ga na neki način i volim, što je istina, ali cijelo vrijeme mi se javljaju ta dva osjećaja. Ja se godinama vrtim u krug, to je na mene i dosta psihički utjecalo, i bojala sam se kakav će biti moj život s njim. Sada moj život nije tako loš, imamo super djecu, živimo i prakticiramo svoju katoličku vjeru, i naizgled sve izgleda super, ali mene ne prestaje kopkati ta misao. Stalno me proganja, ponekad imam toliko jak osjećaj da želim jednostavno pobjeći od njega, što dalje, i biti slobodna.
Imam osjećaj da me zarobio, i da sada cijeli svoj život moram trpjeti, jer sam tako obećala, a u biti nisam sigurna dali ga stvarno volim. Ponekad čak poželim da neko umre pa da se razdvojimo. Mrzim samu sebe što to mislim, ali ne mogu si pomoći.
Nekad je opet sve u redu i imam osjećaj da ga volim i da je prekrasna naša obitelj i to me sve zbunjuje i čini jako tužnom, posebno što ne želim sagriješiti ili ga varati.
Na neki način ipak želim doživjeti pravu ljubav i sa tom osobom koju stvarno volim imati i seks, eto pa se tako nadam da ću valjda kad ostarim ostati udovica i dobiti drugu šansu za istinsku ljubav. Ne znam dali je to grijeh sto mislim, ali ponekad sam toliko opterećena s tim da se molim Isusu da mi pomogne, da se jednostavno nešto desi da bi se ja osijecala dobro, jer nemam snage napraviti neki korak, jer ne želim nikoga povrijediti, ni Boga, ni muža, ni roditelje, ni prijatelje razočarati, a ni svoju djecu opterećivati rastavom braka.
Molim vas pomozite mi! Nekad se pitam dali je to stvarno moralo biti, dali je to ipak Bog želio da mi budemo skupa, ili nas je jednostavno pustio da radimo po svom i sad ispaštamo zbog toga.

November 22, 2006
11:46 am
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline

Problem...

Forum Timezone: Europe/Zagreb

Most Users Ever Online: 53

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Paladin: 18

spyder: 14

veselouKristu: 14

Demi: 13

nadalina: 6

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 1136

Moderators: 5

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 12

Topics: 82

Posts: 486

Newest Members:

MeggSlink, AntonMit, PedroGex, KamilaGum, DonnaCoows, IngaHaut, OrleanSFO, RonaldMup, FrankJak, ElinAnom

Moderators: sdkukec1: 206, Daniel: 3, Jelena Kerovec: 0, iva.b: 0, Ana Sekelj: 0

Administrators: