Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Spremnost na brak
July 7, 2005
5:50 pm
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline

Ovo je pismo koje smo nedugo dobili i odgovor na njega

Pitanje: da li postoji pismeni test da se utvrdi spremnost na brak? ako postoji kako doći do njega?

Odgovor:
Poštovanje,
Na žalost, to ne postoji. Postoji nekoliko testova osobnosti, kao što je DISC test koji mi radimo, ali on vam može dati samo odgovore na to kako vi I vaša buduća supruga možete funkcionirati bolje ako bolje razumijete vaše razlike. Isto tako, postoji nekoliko testova koje mi radimo kao dio predbračnog savjetovanja, ali niti oni bez pravilne administracije vam neće dati odgovor na to pitanje.

Pitanje koje se meni postavlja u ovom trenutku je - zašto je potreban taj test - za vas ili za vašu buduću suprugu? Kako bi koristili taj test?

Spremnost na brak se obično utvrđuje tijekom predbračnog savjetovanja.

Srdačno,
Davor Kukec
Koordinator rada s Obiteljima
Obiteljski Život Hrvatska

Pitanje:
Poštovanje!
Prvo da se zahvalim na odgovoru. Problem je u tome što sam u vezi sa djevojkom i imamo zajedničke ciljeve u životu. Živimo odvojeno 500 km.
Nikada nisam imao vezu na daljinu. Kad nismo zajedno osjećam se prazno i nekako kao da gubim osjećaje, dok kad smo zajedno super nam je i vrijeme tako brzo prolazi. Veza nam traje više 4.mj. Ja sam tako rekući iskočio iz veze u vezu. Ona je 5g starija od mene, a ja imam 25 g. Njoj je to sve malo čudno kao i meni. Bojim se da nisam spreman za brak, pa bih volio nekako da mi pomognete da to utvrdim. Mada sam mlad svjestan sam obaveza i nezanimaju me izlasci i sve ono što zanima moje vršnjake. Molim da mi nekako pomognete, jer mi je jako stalo do moje djevojke. Lijep pozdrav!

Odgovor:

Pozdrav I isprika odmah na početku što se nisam ranije javio.
Što se tiče vašeg odnosa, teško je reći I predvidjeti što će se dogoditi. Imate nekoliko rizičnih faktora koji se vide na samoj površini.
Prvo, rijetko kada veze na daljinu uspijevaju (problem je trostruk - vrijeme koje ne provodite zajedno, prema tome nema komunikacije, teško je razraditi povjerenje, I vrlo je teško biti transparentan).
Drugo, vi ste iskočili iz jedne veze u drugu. Istraživanja pokazuju da veze koje se popularno zovu "doskočne" (prijevod sa Engleskog "on the rebound") vrlo kratko traju. To je vidljivo pri razvodu gdje jedan od partnera odmah nađe osobu "podobnu" za novi bračni odnos - 80% takvih brakova završi razvodom u roku od dvije godine.
Treće, ona je starija od vas, što nju čini iskusnijom I zrelijom od vas. Tu se javlja problem pritiska (odbrojavanja biološkog sata sa njezine strane).
Četvrto, vi sami niste sigurni što osjećate. To je dobar znak da ne trebate stupiti u brak, jer vam nije potrebno da uđete u brak da doznate da vi stvarno ne volite tu osobu.
Peto, vaš se odnos temelji na prolaznim osjećajima ispunjenosti. Vaš partner vama služi za "punjenje baterija" (kada smo zajedno, super nam je), ali na tome se ne temelji odnos.
Brak je čvrsta veza dvoje ljudi I nemojte olako stupati u brak.
Svi problemi koje sam naveo ne moraju značiti da vaš odnos ne mora uspjeti I da nećete imati predivan odnos, ali ipak zbog stvari koje sam naveo, morat ćete zajedno otići na savjetovanje, provesti vrijeme u razgovoru da se upoznate bolje (4 mjeseca je vrlo malo, posebno za "long distance" odnos).

Ako imate pitanja, slobodno nam se obratite.
Srdačno,
Davor Kukec
Koordinator rada s obiteljima
Obiteljski Život Hrvatska

July 7, 2005
5:50 pm
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline

Spremnost na brak

Forum Timezone: Europe/Zagreb

Most Users Ever Online: 53

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Paladin: 18

spyder: 14

veselouKristu: 14

Demi: 13

nadalina: 6

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 1116

Moderators: 5

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 12

Topics: 82

Posts: 486

Newest Members:

lamstoresekay, RobertExime, Calvinvic, Bosterbona, Astar, lamstoreselle, fvbznlazijnh, DavidBut, Drakulaalofe, Davidpheri

Moderators: sdkukec1: 206, Daniel: 3, Jelena Kerovec: 0, iva.b: 0, Ana Sekelj: 0

Administrators: