Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Crocop - pratite li ga?
January 2, 2006
12:51 pm
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
104sp_Permalink sp_Print

Eto, Mirko nam je još jednom izgubio. Evo mog komentara postanog na forumu nokauta.
Pozdrav svim forumašima.
Nisam profesionalac (iako dosta toga znam) i nemojte moju kritiku smatrati zlonamjernom. Pratim Pride i UFC i dok sam bio u US i ovdje. Ono što želim ponuditi je samo nekoliko opaski.

Ako je već netko pisao o ovome, molim vas za oprost.

Vidljivo je iz meča sa Huntom da Mirko konstantno radi nekoliko grešaka - kao prvo, pokušava rješavati borbu sa distance. To Mirku odgovara jer tako može plasirati svoje "Trademark High Kicks." Ali isto tako je vidljivo da nema nikakav game plan kada borac smanji distancu. Onda Mirko radi guranje od sebe ili ulazi u klinč. Kad radi guranje od sebe, radi veliku pogrešku jer spušta glavu, a ruke drži visoko gore i to će ga koštati koljena ravno u nos kada uđe u ring sa nekim tko ima malo više iskustva u Muay Thaiju.

Mirko u klinču. To je veliki problem, jer prvo - razotkriva činjenicu da se Mirko brzo umara, a drugo, da nema baš i neki odgovor za klinč, i.e. nema udaraca koljnima, nema pokušaja bacanja, itd. Poseban se problem javlja kada Mirko ulazi u klinč sa borcima koji su 20 posto teži od njega, kao Hunt ili Josh. Tada Mirko radi veliku pogrešku - a to je da se pokušava malo odmarati u klinču - to je gotovo nemoguće sa težim protivnicima (moguće je samo ako su i oni umorni ili ozlijeđeni).

Mirkov Guard. Ono što me je zapanjilo u borbi sa Huntom je vidljiv nedostatak tehnike obrane od strane Mirka. Velika većina Huntovih udaraca je prolazila kroz Mirkov guard - i ovdje želim naglasiti da nije Mirko držao spuštene ruke, ili da nije pazio na Hunta. Jednostavno, ne miće se dovoljno kada ga drugi borac napada, nego čeka udarce. To se pokazalo kobnim sa Huntom, jer je Hunt dobro plasirao udarce i u glavu ali i u solar plexus koji su vidljivo uzdrmali Mirka.

Mirkove boksačke tehnike - nekoliko formuaša je napomenulo da njegovo boksanje nije onakvo kakve je bilo od prije, i.e. iz vremena K1. To je možda istina, ali je i istina da ga Mirko ne koristi toliko. Imao je nekoliko odličnih mečeva gdje je pokazao što može sa tom tehnikom, kao protiv A. Emilianenka, Yoshide, Colemana. No, nedostaje mu više kombinacija, i više follow-upa nakon High Kickova. Iako mislim da ih Mirko nije zaboravio, mislim da bi bilo nesmotreno od njega da ih je koristio protiv Hunta, jer je Hunt prerazoran udarač.

Jedna od stvari je isto tako zanemarena, a to je da je Mirko u prošlosti gotovo u pravilu vrlo brzo (čitaj prva runda), rješavao svoje mečeve, tako da kondicioni problemi nisu bili očiti. Sada se smanjio "gap" između Mirka i drugih boraca po kvaliteti, i uz to Mirko se bori ne samo sa "cans" nego i sa pravim, odličnim borcima koji mogu izdržati udarce i koji "go the distance."

Što se tiće komentara da se Mirko treba vratiti u K1, to bi bilo ljepo za vidjeti ali za to je potrebno puno više vremena nego što mnogi misle. U K1, tempo je (pažljivo čitajte, ne kažem uvijek) večinom jači, žešči, nego u Pridu, tako da dolazi do izražaja baš taj segment koji se mnogi spomenuli - stamina, izdržljivost, kondicija. Uz to, niti ne trebam spominjati koliko su to različiti sportovi i koliko su različite pripreme.

Što se tiće "bježanja" u ringu, koji su neki nazvali kukavičkim, to nije kompletna istina. Mirko se sve više okreće defanzivnoj borbi u kojoj navlači protivnika da ga napadne, pa da ga onda kontrira. To je bilo prvi puta dobro vidljivu u borbi sa Bobom Sappom, gdje su ga komentatori optužili da bježi i izbjegava borbu dok nije bilo vidljivo da kreaira distancu i navlači protivnika. No, na žalost, a iz gore navedenih razloga, to više ne pali. Uz to, sucima u Japanu to nije zanimljivo. Zanimljivo je da je i Nogueira imao nekoliko takvih borbi gdje bi navukao borce sebi "na mlin." Razlika je u tome što je on te borbe završavao pobjedama. Nismo samo mi vidjeli tu karakteristiku Mirka, zato je i Rizzo napravio onakav komentar.

Rušenje i parter: tu mi se javlja ono, e da je barem imao još 30 sekundi, bilo bi to to! Ali nije. Mislim da je to i Mirku prošlo kroz glavu (kao i u prvoj rundi sa Minotaurom). Niti jednom nije pokušao single ili double leg takedown, samo nekakvo polu-naguravanje. Mirko je pokazao da može se odlično braniti u parteru protiv Fedora i protiv Josha, ali još nam nije dosta pokazao što može u napadu na parteru. Ako je stvarno toliko napredovao, i ako ima toliku snagu (svi su rekli - Fedor, Sapp, Minotaur, H20, Coleman,... da je on najači borac sa kojim su se borili), onda će biti stvarno super kada će odlučiti pokazati što zna. Do tada, svi smo u iščekivanju.

Summary: Mirko je imao vrlo neugodnog protivnika koji je odličan "stand-up" borac, i koji može podnjeti toliko toga da to stvarno graniči sa ljudskošću. Mirko nije gotov sa svojom karijerom, i to je isto tako istina. No, istina je da mu je potrebno malo vremena da se pobrine za svoje prioritete (čitaj Obitelj - to je vrlo jasno iz njegovih izjava), zatim da se fokusira na ono što stvarno želi i da dobije podršku obitelji i svog tima i da odradi slijedećih 3-4 godine (u naponu snage) kako spada (ne jednu ili dvije kako neki tvrde).

Eto,
to je bilo IMHO.
Otvoren sam za raspravu o točnosti svojih navoda, jer svi možemo pogriješiti ili nešto previdjeti.

Davor1

June 3, 2005
7:41 pm
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline

Bok svima!
Pitanje za žestoki dio (a i nježniji isto tako!) populacije -
pratite li Mirkove borbe, uspjehe i padove?
Što više volite ili UFC (ili, sorry, ništa od toga, ja pratim pikado, ili klizanje, ili nešto treće).
Ako pratite, i ako želite neke njegove borbe, možda ih stavimo pod download sekciju. Recite što bi željeli i sredit ćemo to!
Pozdrav.

June 3, 2005
7:41 pm
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline

Crocop - pratite li ga?

Forum Timezone: Europe/Zagreb

Most Users Ever Online: 53

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Paladin: 18

spyder: 14

veselouKristu: 14

Demi: 13

nadalina: 6

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 1116

Moderators: 5

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 12

Topics: 82

Posts: 486

Newest Members:

lamstoresekay, RobertExime, Calvinvic, Bosterbona, Astar, lamstoreselle, fvbznlazijnh, DavidBut, Drakulaalofe, Davidpheri

Moderators: sdkukec1: 206, Daniel: 3, Jelena Kerovec: 0, iva.b: 0, Ana Sekelj: 0

Administrators: