Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
bijes partnera
September 30, 2010
8:19 am
Avatar
sdkukec1
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 206
Member Since:
July 5, 2004
sp_UserOfflineSmall Offline
373sp_Permalink sp_Print

Draga tomavlak, drago mi je da si se javila. Na žalost, kao i u mnogim drugim stvarima, odgovor nije jednostavan, i nemam dovoljno informacija da ti dam konkretan odgovor. Stoga ću se držati na polju "opčenito", OK?

Bijes je teško definirati... mi ga vidimo tek kada on izađe na površinu kroz neku manifestaciju kao što je vikanje, udaranje, razaranje, i sl. No, bijes ima svoj "razvoj", znači postoji nešto (neki događaj, riječ, pogled, rečenica, poniženje, povreda, itd.) što uzrokuje bol u čovjeku. Kod bijesa (za razliku od same ljutnje, koja je blaži oblik i često se manifestira udaljavanjem, šutnjom, odbacivanjem, i sl), čovjek najčešće potiskuje tu bol (svjesno ili nesvjesno). No, na žalost, naš "želudac" nije stvoren da izdrži takav pritisak, tako da prije ili kasnije ta bol izađe van kao navala bijesa. Često osoba nije niti svjesna što ga je to mučilo, što je to potisnuo, samo vidi da je bijesan i da razara oko sebe (bilo odnose, bilo fizičke stvari). Bijes može isprovocirati najjednostavnija stvar, kao što je proliveno mlijeko po stolu, nepospremljena šalica, šala, riječ u krivo vrijeme, pogled, i sl.) Vrlo je teško živjeti sa bijesnim ljudima, jer je to kao da živite u minskom polju, nikada ne znate na koju "minu" ćete stati i što će uzrokovati eksploziju. Na žalost, niti osobama koje su bijesne nije lako. Naime, kao što sam rekao, one često nisu svjesne što to uzrokuje njihov bijes. Npr. kada vi kažete nešto u šali, on će reagirati jer misli da ga ne poštujete, što u stvari nije istina, ali ga je netko povrijedio na poslu (recimo, poslodavac), koji ga je omalovažavao i on projecira sada te osjećaje na vas.

Na konferencijama mi koristimo ilustraciju šprice ili tube majoneze (što god vam je lakše za zamisliti). Ako napunite špricu vodom ili ako uzmete tubu majoneze, i pritisnete ih, što će izači iz njih? Iz šprice voda, a iz tube majoneze majoneza. A što mislite da će izači iz osobe koja je bijesna i kada nju stavite pod pritisak? BIJES!!! Razorno ponašanje. Stoga je jedna od glavnih stvari koju možete učiniti za svojeg partnera da ga oslobodite stresa, i da ga potaknete na razmišljanje tipa: "od kuda sve ovo dolazi?", "inače nisi takav/takva. Ima li nešto što se nedugo dogodilo što te je povrijedilo?". "Kako si se točno osjećao kada je sve ovo počelo (prije nego se razbijesnio)?" i sl. Takvi razgovori pomažu osobi da identificira osjećaje i da se s njima suoči. Na žalost, nisu svi ljudi dovoljno introspektni niti u "dodiru" sa svojim emocijama, te im je stoga potrebna pomoć "iz vana", tj. stručna pomoć (psiholog/psihijatar). To je razvidno iz vašeg komentara da se nakon toga zatvara u sebe, vjerojatno frustriran time što se ne može promjeniti, što ne zna što to točno uzrokuje (okida) bijes u njemu, i što povrijeđuje ljude oko sebe koje voli sa takvim ponašanjem (što isto tako uzrokuje promjenu "slike o sebi", koja onda samo ponovno dodaje "goriva" na taj bijes i vrti ga u krug). Nije mu lako pronači odgovore niti samom, pa će mu vjerojatno biti potrebna pomoć stručnjaka.

No, ovdje moram isto tako naglasiti još jednom da nikakva povrijeđenost nije opravdanje da se povrijeđuje drugoga. To nije alibi. Ako ste u opasnosti, ako vam vaš suprug ili supruga prijeti fizički, ako ste bili fizički ili emocionalno povrijeđeni ili zlostavljani, imate obavezu prijaviti takvo ponašanje nadležnim organima prema odredbi "Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja", a evo i protokola u postopanju u slučaju zlostavljanja . Ovo je posebno važno u svijetlu nedavnih nemilih događanja u RH. Uz to, možda vi i mislite da možete pretrpiti zlostavljanje ali time ne pomažate niti sebi niti vašem supružniku kojemu je potrebna pomoć. Naime, niste sretni niti vi niti on. Uz to, ako imate djecu, zaštitite barem njih, jer oni to ne trebaju gledati.

Srdačno,
Davor1

September 23, 2010
4:24 pm
Avatar
tomavlak
Više čitam, malo pišem
Members
Forum Posts: 0
Member Since:
September 23, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Kako postupiti u situaciji ljutnje i bijesa partnera zbog uvrede nanasene nehotice postupkom ili riječima? Isprike, argumenti i objašnjenja ne prihvaća niti govori o tome što ga je povrijedilo. Odbija razgovor i zatvara se u sebe. Prag tolerancije mu je nizak. Kako uopće doprijeti do srži problema, kako mu pomoći i kako pomoći sebi, jer takve situacije strašno iscrpljuju. Ne znam da li je takvo ponašanje kazna za povrijeđen ego ili ne zna drugačije.

Forum Timezone: Europe/Zagreb

Most Users Ever Online: 53

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Paladin: 18

spyder: 14

veselouKristu: 14

Demi: 13

nadalina: 6

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 1136

Moderators: 5

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 12

Topics: 82

Posts: 486

Newest Members:

MeggSlink, AntonMit, PedroGex, KamilaGum, DonnaCoows, IngaHaut, OrleanSFO, RonaldMup, FrankJak, ElinAnom

Moderators: sdkukec1: 206, Daniel: 3, Jelena Kerovec: 0, iva.b: 0, Ana Sekelj: 0

Administrators: