Kako mogu osnažiti romantiku i neseksualnu intimnost u svom braku?

Televizijski voditelj vodio je razgovor s jednim od najpoznatijih hollywoodskih glumaca, čovjekom poznatom po svojim osvajanjima među ženama. U jednom trenutku postavio mu je pitanje: “Što čini nekoga odličnim ljubavnikom?”

“Dvije stvari”, odgovorio je glumac. “Kao prvo, to je čovjek sposoban zadovoljiti jednu ženu kroz cijeli život. I kao drugo to je čovjek koji može biti zadovoljan s jednom ženom cijeli svoj život.”

Odličnog li odgovora! Kako bi sagradili trajan brak u kojem vladaju jedinstvo i intimnost, vi i vaš partner morate biti predani zadovoljavanju međusobnih emocionalnih i tjelesnih potreba. Problem leži u tome da se u prvih godinu do dvije nakon vjenčanja u svakom braku nešto dogodi. Ta vatra romantike koja je tako snažno gorjela tijekom vremena zaruka nekako se pretvorila u žar što tek tinja.

Photo Credit: Sinéad McKeown via Compfight cc

Photo Credit: Sinéad McKeown via Compfight cc

Što je to u u braku što zagušuje i gasi našu romantičnu kreativnost? U jednom trenutku gotovo svakoga braka, par spoznaje da više nemaju iste romantične osjećaje kao nekada. Kao što je rekao jedan cinik: “Razdoblje zaruka je poput uzbudljivog uvoda u dosadnu knjigu.”

Temelj braka je čvrsto predanje bezuvjetnoj ljubavi. Romantika je izvanjski izraz te ljubavi. To je vatra koja gori u kaminu, toplina jednog supružnika prema drugome. “Možda imamo borbi, ali volim te i sve je u redu.”

Moramo romantiku učiniti svakodnevnim sastojkom našeg bračnog odnosa. Pogledajte što Biblija govori u Mudrim izrekama 5,18-19:

“…i raduj se sa ženom svoje mladosti: neka ti je kao mila košuta i ljupka gazela, neka te grudi njene opijaju u svako doba, njezina ljubav zatravljuje bez prestanka.“

To je snažna i upečatljiva slika – biti doslovce opčinjen svojim partnerom. Ovakva vrst romantike je ono što odvaja brak od prijateljstva. Moja žena Barbara je moja prijateljica, ali postoji jedna viša dimenzija našeg odnosa. Mi dijelimo bračnu postelju, sanjamo snove i dijelimo intimnost kakvu nemamo ni sam kim drugim na ovom svijetu. To je ono što je Bog namijenio za bračni odnos.

Romantika i uzbuđenje

Smatram zanimljivom činjenicu da je Bog romantiku i seks smatrao tako važnima da je posvetio cijelu jednu knjigu u Bibliji; Pjesmu nad pjesmama, kako bi nas potaknuo da ih iskusimo. Iako Pjesma nad pjesmama ima svoje duhovno značenje i primjenu, mnogi je teolozi smatraju osnovnim Božjim opisom toga kako bi trebao izgledati romantični, seksualni odnos između muškarca i njegove žene. Samo pogledajte kako knjiga počinje:

“Poljubi me poljupcem usta svojih, ljubav je tvoja slađa od vina… Povuci me za sobom, bježimo!”

(Pjesma nad pjesmama 1,2, 4a)

Kroz cijelu ovu knjigu ljubavnik (Salomon) i njegova ljubljena (Šulamka) s puno entuzijazma govore o romantičnoj i seksualnoj ljubavi. Sasvim je očito da uživaju u tijelima svoga partnera. Primijetite, primjerice, što Salomon govori o Šulamki:

“Kako su krasni koraci tvoji u sandalama, kćeri kneževska! Pregibi su bokova tvojih kao grivne stvorene rukom umjetnika…Dvije su dojke tvoje dva laneta, blizanca košutina… Stas je tvoj kao palma, grudi su tvoje grozdovi. Rekoh: popet ću se na palmu da dohvatim vrške njezine, a grudi će tvoje biti kao grozdovi na lozi, miris daha tvoga kao jabuke. Usta su tvoja kao vino.”

(Pjesma nad pjesmama 7,2-3, 8-10)

Romantična ljubav je dio Božjeg karaktera. On nas je stvorio na svoju sliku i dao nam je osjećaje. Kao što nas on osvaja kako bismo ga slijedili i izražava nam svoju ljubav, muž i žena trebaju pokušavati zadobiti ljubav svog supružnika. Mislim da na mnogo načina muževi i žene predstavljaju način kako Bog osvaja srce pojedinca.

Iako brak ne možemo temeljiti isključivo na romantičnim osjećajima, također ne možemo zanijekati našu potrebu za bliskošću i intimnošću. Bez tih kvaliteta u odnosu, par će se udaljiti jedno od drugoga i izolirati se.

Obnoviti vatru

Ako u svom braku proživljavate teško tjelesno, emocionalno i verbalno zlostavljanje, vjerojatno se morate usredotočiti na druge potrebe, ne na poboljšanje romantike. Ali velika je vjerojatnost da većina vas, bez obzira na to koliko dobar bio vaš bračni odnos, može poraditi na romantici u svom braku.

Ne možete očekivati da će intenzivni osjećaji iz razdoblja zaruka i početka braka trajati. Ali jedna stvar se ne smije mijenjati, a to je vaše predanje jedno drugome temeljeno na savezu koji ste sklopili pred Bogom. Dok na temelju tog predanja odlučujete aktivno ljubiti, ti će se osjećaji vratiti.

Ako želite povratiti iskru u svoj odnos, imam nekoliko savjeta za vas:

Prvo, težite da zadovoljite potrebe svog supružnika za romantikom. To znači da trebate proučavati svojeg supružnika kako bismo znali što on ili ona voli i što mu/joj ugađa.

Jeste li znali da muškarci i žene drukčije gledaju na romantiku? Kako bi se uvjerili u to, sljedeći puta kada sudjelujete u nekom proučavanju Biblije, podijelite muškarce i žene u dvije odvojene grupe i postavite im isto pitanje: “Kakvu romantičnu gestu biste voljeli da vaš supružnik učini za vas?”

Jamčim vam da će se, ako su iskreni, muškarci fokusirati na tjelesnu intimnost: “Da se odjene u seksi donje rublje”, ili, “Da me dočeka na ulaznim vratima bez odjeće!” Žene će, međutim, odgovoriti nešto poput ovoga: “Da me odvede u restoran na romantičnu večeru sa svijećama “, “Da provede vrijeme razgovarajući sa mnom”, ili, “Da sjedimo pored vatre i mazimo se.” Muškarci su motivirani kroz vid i dodir, a žene žele razvijati odnos.

Zadovoljavanje romantičnih potreba vašeg supružnika uključuje više od razumijevanja razlika između muškaraca i žena. To znači upamtiti što mu/joj ugađa. To također znači žrtvovati vlastite potrebe kako bi zadovoljio potrebe svojeg partnera/ice. Sebičnost i romantika u odnosnu nisu dobar spoj.

Drugo, učinite romantiku prioritetom u svojem odnosu. Sve što je vrijedno i što zahtijeva vrijeme pronaći će mjesto u vašem rasporedu. Tako bi trebalo biti i s romantikom. Sjednite sa svojim supružnikom i kalendarima. Pronađite u kalendarima vrijeme za izlazak. Pobrinite se da oboje zapišete datum – ako koristite dnevni planer ili neki digitalni oblik istog, zabilježite datum. Ova vježba će vam oboje omogućiti da iščekujete taj izlazak.

Također ćete na taj način u svoj raspored staviti vrijeme za seks. Jedan od razloga zašto su tolike bračne postelje hladne ili dosadne je taj da parovi jednostavno “nemaju vremena” za seks. Priznajmo, u današnjem vremenu posao od nas uzima ono najbolje. Djeca dobivaju ono najbolje od nas. Čak i rad u crkvi dobiva ono najbolje. Ali rijetko ono najbolje dajemo kako bismo uložili u romantiku i uzbuđenje u braku.

Treće, učinite svoj dom – posebice svoju spavaću sobu – kreativnim okruženjem za seks. Vaša spavaća soba treba biti privatno, sigurno, romantično skrovište, ne mjesto na kojem muž slaže motocikl ili se djeca igraju.

Znam jednog muškarca koji je radio kao broker i koje je u svoju spavaću sobu instalirao napravu koja prati kretanja na burzi 24 sata dnevno. Možda je mogao pratiti kretanje dionica, ali moja je pretpostavka da mu na romantičnom polju nije baš išlo.

Četvrto, tražite kreativne načine kako komunicirati ljubav i predanje svojem supružniku. Kada dvoje ljudi razmišlja o braku, često smišljaju kreativne načine kako privući i osvojiti jedno drugoga. Razgovaraju telefonski, šalju si poruke i cvijeće, planiraju posebne izlaske. Nije li sramota da se ta praksa udvaranja izgubi nekoliko mjeseci nakon ceremonije vjenčanja? Trebali bismo s istim entuzijazmom udvarati svojim bračnim partnerima.

Na kraju, stavite neke posebne datume u svoj kalendar? Možda se pitate: “Kako možete planirati romantiku? Ona bi trebala biti spontana!” To je ponekad istina! Ali zapanjeni smo brojem parova koje susrećemo, a koji rijetko provode smisleno vrijeme zajedno. Mnogi parovi koji sudjeluju na našem Vikendu za pamćenje kažu da nisu bili na spoju više od godinu dana. Još je šokantnija činjenica da još od medenog mjeseca nisu nekamo otputovali sami. Koliko je vremena prošlo otkada ste vi to učinili?

Ja znam čovjeka koji je za svoju ženu organizirao “lov na blago”. Otprilike dva tjedna prije no što su trebali otići na romantično putovanje, počeo joj je po kući ostavljati tragove. Koristeći se tragovima koje joj je ostavljao, pronalazila bi stvari i sakupljala ih.

Na kraju je sakupila sve tragove i složila kartu Nove Engleske. Tada joj je muž rekao što se događa, i imala je vremena samo spakirati se i pozdraviti se s djecom. Otputovali su i proveli godišnjicu braka u Novoj Engleskoj. Njegova žena još uvijek priča o tom putovanju – i spremna je na sljedeće!

Muškarci, hoćete li preuzeti inicijativu i udvarati se svojoj ženi i osvajati je romantikom? Žene, hoćete li istinski ljubiti svoje muškarce? Obnova romantike u braku ne zahtijeva mnogo novca i često čak nije potrebno ni mnogo vremena. Ali ono što vam je potrebno je predanje. Kao svakoj dobroj vatri u kaminu, potrebna joj je pažnja i gorivo. Toplina je vrijedna truda!

autor: Dennis Rainey