Foto: Thanasis Zovoilis (c)

Poboljšanje vašeg odnosa je izazov, pa stoga budite svrhoviti.

o-STEP-PARENTS-facebook

Poboljšanje odnosa s djetetom vašeg partnera je jedan od najvećih izazova za formiranje nove obitelji. Koristite sljedeće savjete koji će vam pomoći da polako i sa svrhom gradite svoje odnose:

1. Nemojte očekivati da ćete vi ili djeca vašeg partnera uživati u svom vašem zajedničkom vremenu.

Djeca se često osjećaju zbunjeno oko novih obiteljskih odnosa – istovremeno će prihvaćati i odbijati promjene koje novi ljudi unesu u njihov život. Dajte im vremena i prostora da porade na svojim emocijama.

2. Prihvatite mogućnost da vas neće u potpunosti prihvatiti.

Češće se radi o njihovoj želji da ostanu u kontaktu s biološkim roditeljem nego što se radi o njihovom prihvaćanju vas. Ta spoznaja će vam pomoći da ono što vam se čini da je odbijanje ne prihvatite osobno.

3. Stvorite vrijeme gdje će biti udaljeni od vas, po mogućnosti sa svojim biološkim roditeljem.

Ekskluzivno vrijeme koje su djeca imala sa svojim biološkim roditeljem prije vašeg vjenčanja naglo je prekinuto. Iskažite poštovanje prema njima tako da im vratite to vrijeme u navratima po sat-dva.

4. U ranoj fazi počnite nadgledati njihove aktivnosti.

Znajte što rade u školi, crkvi i u izvannastavnim aktivnostima, imajte u cilju biti dio toga. Povedite ih na nogometni trening, pitajte ih o ispitu iz matematike za koji su učili i pomognite im da nauče svoje redke u školskoj predstavi. Praćenjem pronađite ravnotežu u zanimanju za dijete bez da budete prenapadni. (Iz knjige Stepfamilies: Love, marriage, and parenting in the first decade, J Bray, New York: Broadway Books, 1998)

5. Dokle god se ne osjećaju ugodno s vama, ublažite svoj ​​odnos koristeći druge ljude.

Budite prisutni u društvu djece svog partnera kada postoji mogućnost prisutsva drugog člana obitelji. Ova “grupna” obiteljska aktivnost smanjuje osjećaj anksioznosti koju djeca osjećaju kad su nasamo s vama.

Odrasli često pretpostavljaju kako je jedini način da bolje upoznaju djecu svoga partnera kroz osobno provedeno vrijeme s njima. To se možda odnosi na neku djecu, međutim većina ih se radije ne upušta u takvu situaciju sve dok se ne osjećaju ugodno s vama. Poštujte taj osjećaj dok dijete ne pokaže da se osjeća ugodno s vama.

6. Podijelite svoje talente, vještine i interese s njim te se zainteresirajte za njegove.

Ako znate svirati gitaru i dijete je zainteresirano, nađite vremena da mu pokažete kako. Ako je dijete zainteresirano za određenu seriju knjiga ili video igrica, zainteresirajte se i zamolite je da vam priča o tome.

Ovi zajednički interesi postaju točke povezivanja koje jačaju povjerenje između vas. Dijeljenje Gospodina kroz dijalog, glazbu ili crkvene aktivnosti još je jedan veliki izvor povezivanja. Osim toga, humanitarni projekti su prekrasna prilika da se povežu roditelji i djeca u pružanju pomoći drugima.

Kakva su vaša iskustva? Ostavite ih u komentarima.