Psiholog sam s privatnom praksom koju dijelim s još četiri terapeuta. Jedna moja kolegica specijalistica je za predbračna savjetovanja. Ponekad se šalim s njom jer se iz njezina ureda često može čuti smijeh: „Terapija je ozbiljan posao, ne bi se trebala toliko zabavljati.“ No ljudi s kojima se ona susreće u svom uredu uistinu se zabavljaju. S njihove predbračne točke gledišta čini se kako ih očekuju samo sreća i blagostanje. Stoga je raspoloženje u tom uredu uvijek veselo, kao da su na sastanku s putničkim agentom koji im predstavlja putovanje na Karibe.

Photo Credit: Symic via Compfight cc

Photo Credit: Symic via Compfight cc

Kao što pokazuju mnoga istraživanja, između braka i sreće postoji stvarna povezanost. Međutim uz ekstazu dolazi i agonija. Možda je agonija prejaka riječ, iako je prikladna za ovu situaciju. Jedna izreka kaže: „Ljubav je slijepa, ali brak otvara oči.“ Privlače nas kvalitete i jakosti druge strane, ali kada se približimo, suočimo se sa slabostima i negativnostima. Što smo bliskiji, to naše negativnosti postaju izraženije. To se događa u braku. Volimo se ugodno sklupčati i uživati u pozitivnim osobinama partnera, ali kada se susretnemo s onim lošima, počnu frcati iskre koje nas mogu opeći.

Možete li mi citirati neku izjavu Jamesa A. Garfielda, dvadesetog predsjednika SAD-a? Slobodno. Trebate li više vremena? Ja znam samo jednu. Čuo sam je na radiju dok sam vozio. Toliko mi se svidjela da sam je, stigavši u ured proguglao da vidim je li zaista on autor, a zatim ju ispisao i uokvirio. Sada je uokvirena i visi na zidu u mom uredu. Glasi ovako: „Istina će vas osloboditi, ali prvo će vas učiniti jadnima.“ Sviđa mi se ta izjava jer sam se uvjerio u njezinu točnost. Možete biti sretni kao ptica, ali ujedno imati rak koji još nije dijagnosticiran. Nakon dijagnoze odjednom više niste sretni, ali to je bolje za vas jer sada postoji mogućnost da se izliječite i oslobodite raka. Kada stupimo u brak, neizbježno otkrijemo negativne strane druge osobe. To nas ne čini sretnima, ali dovodi do promjene i potiče rast te tako negativno otkriće služi u dobre i pozitivne svrhe.

Što, dakle želim reći? Da vas brak čini jadnima? Ne, no neki će ljudi, ako očekuju samo sreću, brzo postati jadni i nesretni. Ako tražite bračnu sreću, vjerojatno je nećete pronaći. Ali ako u svom braku težite za rastom i razvojem, sigurno ćete ih iskusiti, a sreća će biti nusproizvod.

Alan E. Godwin, Psy.D.