Jeste li znali da se u trećini svih razvoda spominje riječ Facebook?

Ti podatci dolaze iz nedavno objavljenog izvješća Američke akademije odvjetnika za brak. Ali prije nego što krenete svojim prijateljima govoriti da trećina brakova propada zbog Facebooka, morate shvatiti što to izvješće zaista govori.

Istina je da se riječ Facebook spominje u jednoj trećini predanih zahtjeva za razvod braka. Da, mnogi od tih zahtjeva spominju online vezu. Neki muževi ili ženi su čak svoju želju za prekidom objavili putem Facebooka, e-maila ili Instagrama. Ali veliki broj zahtjeva za razvod spominje poruke na Facebooku i postove na nečije zidu kako bi istaknuli necivilizirano ponašanje supružnika ili to kako je on ili ona loš roditelj.

Raširena upotreba elektronskih medija omogućuje odvjetnicima da  koriste Facebook ili Instagram kako bi stvorili internetsku zamku za supružnika koji nije predan. I to je u porastu. Razmislite o tome da se prije tri godine riječ Facebook nalazila u 20 posto zahtjeva za brak. Kako god bilo, društvene mreže definitivno igraju sve veću ulogu u raspadu obitelji.

Još važnije, mislim da je razina angažmana na društvenim mrežama u našoj kulturi dokaz da ulažemo mnogo vremena u prolazne interakcije s drugima, a premalo u duboke odnose s našim supružnicima.

Nedavno sam vidio jedan usputni zlobni komentar na Facebook stranici Obiteljskog života koji je ostavio jedan muž svojoj ženi tako da ga svi mogu vidjeti. Budimo pošteni, vjerojatno je to bio njegov poziv u pomoć vezno uz područje frustracije u njegovom braku. Ali takva vrsta komentara, kada ih supružnik pročita, često dovede do toga da problem postane još gorim jer mu nadoda osjećaj gorčine i povrede.

Photo Credit: Spencer E Holtaway via Compfight cc

Photo Credit: Spencer E Holtaway via Compfight cc

Ovo su neka načela koja mogu pomoći da interakcije na društvenim medijima ne postanu riječi u zahtjevima za razvod braka.

Neka sve bude otvoreno. Ako nemate zajednički profil (primjerice na Facebooku), pazite da ništa što kažete online ne bude nešto što ne biste mogli reći dok se vaš supružnik nalazi pored vas. Prije no što pošaljete poruku upitajte se: „Je li ovo nešto što mi ne bi smetalo da moj supružnik vidi?“ Možete čak dati svom supružniku da pročita prije slanja. To je dobro za stvaranje odgovornosti te dobar način da provjerite kako ono što ste napisali ne prenosi poruku koju vam nije bila namjera poslati.

Recite ono što trebate reći i recite to pravoj osobi. Umjesto da se žalite na bračni problem na društvenim mrežama, razgovarajte izravno sa svojim supružnikom. Ako mislite da bi vas to moglo povrijediti ili vas dovesti u nepriliku, razmislite o načinu kako ublažiti udarac kada potegnete neku temu. U većini slučajeva ovaj pristup može biti od pomoći: „Znam da ti je stalo do mene, i znam da vjerojatno nisi mislio/la o tome, ali ja se osjećam (navedite emociju) kada ti (navedite povredu). Ne želim da se nagomilaju problemi koji će nas odvojiti jedno od drugoga. Možemo li zajedno poraditi na tome?“

Koristite društvene medije kako biste jedno drugoga ohrabrivali i poticali. Nikada ranije nije bilo tako lako poslati neku poruku bez nekog posebnog razloga ili se pred drugima hvaliti svojim supružnikom. Društveni mediji omogućuju komunikaciju dok ste razdvojeni tijekom dana, a to će održani povezanost u odnosu. Samo pazite da ono što govorite online bude poduprto onime što govorite i činite licem u lice.

Kada ste zajedno, budite zajedno. Vrlo je lako da čak i kada ste kod kuće odlutate svaki u svoj kutak društvenih meža. Do kraja večeri, shvatite kako ste jedva izmijenili par riječi. To se događa i u odnosima roditelja i djece. Odložite svoje naprave (mobitele, tablete, računala) i isplanirajte neko zajedništvo.

Povrh i iznad svega ovoga, prisjetite se dva vodeća načela u izgradnji i održavanju odnosa:

Vrijednost odnosa ovisi o tome koliko oboje investirate u njega.

Ako niste usmjereni na rast u jedinstvu, automatski ćete se udaljavati jedno od drugoga.

Ne dopustite da vaš brak postane žrtva društvenih mreža. Budite usmjereni na to da ojačate svoj brak izbjegavajući stvari koje bi ga mogle uništiti.

Sljedeći koraci:

Pročitajte trodijelnu seriju Davida Boehija Zamjenjujemo li razgovore dostupnošću  na društvenim mrežama

Dajte svom supružniku da pročita te članke te zajedno radite na tome da društvene mreže držite pod kontrolom.

Piše: Scott Williams