Kako svojoj djeci dokazati da niste čudaci.

 

Tužno je, ali istinito – većina nas će u nekom trenutku osramotiti svoju djecu. Neki odnosi neće time biti oštećeni jer većina tinejdžera jednostavno ne obraća pažnju na bedaste stvari koje govore njihovi roditelji, ali drugi će patiti jer se boje koju glupost ćete sljedeću učiniti i upravo je o tome ovdje riječ.

Ako se uklapate u bilo koju od ovih kategorija, razmislite o ovim idejama. Možda ćete promisliti o promijeni svog ponašanja kako bi bilo prihvatljivo tinejdžerima.

Vikanje na njih u javnosti. Ako postoji nešto što vam predlažemo da promijenite, onda je to ovo. Kada u javnosti vičete na svoje tinejdžere, nanosite veliku štetu njihovim mladim srcima i umovima. Vaš je cilj, pretpostavljam, da podignete samopouzdanu, uspješnu osobu, a vikanje i omalovažavanje u javnosti  jer siguran put da stvorite slabu, depresivnu i disfunkcionalnu mladu osobu. Obično vičete jer se osjećate bespomoćno, a to vašem tinejdžeru pokazuje da ste izvan kontrole. Zato ostanite pribrani. Ako osjećate da ćete eksplodirati, ispričajte se , povucite i razgovarajte s njima kada budete u kontroli.

Odijevanje koje je totalno izvan mode. Ovo je teško. Zaposleni ste i nemate vremena pratiti modu i odlaziti u kupovinu. To je razumljivo. Ali ako još uvijek nosite odjeću koju ste kupili prije desetak godina, možda sramotite svojeg modno osviještenog tinejdžera. Istina je da ne bismo smjeli suditi knjigu po koricama i da je suđenje prema vanjštini površno, ali mi kao ljudska bića tako razmišljamo. Bili vi to toga svjesni ili ne, vaša odjeća utječe na to što ljudi misle o vama.

Pokušavanje da budete cool. Mnogi roditelji mrze činjenicu da stare te se, kako bi to zaboravili ili sakrili, i sami počnu ponašati poput tinejdžera. Ili barem pokušavaju. Nema ničega lošega u tome da imate zaista cool mamu ili tatu. Ali to podrazumijeva roditelja koji ga ne sramoti, koji je ljubazan, prijateljski nastrojen, nenapadan i pun ljubavi, ne roditelja koji se odijeva i ponaša kao da još uvijek ima dvadeset i dvije godine. Ako sami sebe zateknete kako pokušavate zabavljati prijatelje svoje djece ili provodite svaki vikend s društvom, onda se možda previše trudite biti dijete, a ne roditelj.

Privlačenje pozornosti na sebe i njih jer ste preglasni. To je često usko povezano sa željom da budete cool. Glasni roditelji su sramota jer pokušavaju svu pozornost privući nas sebe. Zbog toga se dijete osjeća kao da je zasjenjeno ili osramoćeno. Kada privlačite pozornost na sebe tako što bivate glasni, ono što poručujete svojem djetetu i cijelom svijetu je: „Ja sam glavni! Što sa mnom? Ja trebam pozornost!“

Pretjerano iskazivanje nježnosti u javnosti. Adolescencija je vrijeme kada djeca istražuju svijet. Uče kako funkcionirati kao pojedinci, a kada im iskazujete previše nježnosti, oni se osjećaju kao male bebe te tako gledaju na svoje prijatelje. Za tinejdžere koji uče odrastati i boriti se sami za sebe, to je izuzetno sramotno. Stoga, čuvajte nježnosti za privatnost svog doma i pomognite im da učine taj ogromni korak dajući im prostora u javnosti.

Ponašanje prema tinejdžeru pred njegovim prijateljima kao da je malo dijete. Kada su vaša djeca bila bebe, obrisali biste im lice jer to nisu znali sami učiniti. Ali kada to (ili slične bebaste stvari) učinite svojim tinejdžerima, pokazujete im kako nisu dovoljno odrasli da se brinu sami za sebe. I kao što sam govorila, ovo je razdoblje u životu vašeg djeteta kada moraju vježbati za napuštanje gnijezda i samostalan let. Ako se sada ne mogu brinuti sami za sebe, kako će onda moći kada budu zaista samostalni? Stoga, kontrolirajte se. Oduprite se porivu da ih pred prijateljima tretirate kao da su mala djeca.

Roštiljanje njihovog dečka ili cure. Ovo je sasvim razumljivo. Kada vaš tinejdžer ima spoj, dobro je da znate s kim se nalazi. Ne želim vam reći da to ne činite, ali to može zaista osramotiti vašeg tinejdžera. Iskreno, mislim da je to nešto s čime će jednostavno morati naučiti živjeti, ali postoje određeni načini koji su možda, recimo, malo suosjećajniji od drugih.

Kada kažete neku glupost pred njihovim prijateljima. Ovo je gotovo nemoguće izbjeći… barem za mene! Ponekad ćete izvaliti neku glupost bez obzira s kim ste. Samo se potrudite da pazite na odabir riječi pred njihovim prijateljima.

Pretjerano pijenje alkohola ili drogiranje. Ovo se većini čini očito, ali neki roditelji misle kako imaju pravo činiti ono što uvijek čine, uključujući korištenje sredstava koja utječu na njihovo ponašanje. Ako ste to vi, potičem vas da potražite pomoć. Ako želite uspješnog tinejdžera, onda promislite o tome da ćete se, ako se nastavite drogirati ili piti, ubrzo udaljiti od svog tinejdžera. Također, vaše dijete je izuzetno rizično da i samo postane ovisnik o drogi ili alkoholu.

Nebriga za vlastito tijelo. Nitko nije rekao da je roditeljstvo lako. Stoga ne morate biti šokirani da ono također uključuje bolju brigu o sebi samome. Zdravlje je neprocjenjiv dar koji možete dati svom tinejdžeru. Ako vaše tijelo privlači pažnju vašeg tinejdžera, onda vam mogu sa sigurnošću reći da vas se srami. Tinejdžeri očajno izbjegavaju situacije u kojima će se osjećati kao čudaci, a to uključuje roditelje čudake.

Piše: Hayley DiMarco