Zadnje područje u izgradnji stabilnog braka je intimnost. Intimnost podrazumijeva emocionalnu bliskost što uključuje ranjivost i pokazivanje svog pravog lica. Intimnost može biti opasna ukoliko ne postoji povjerenje, jer supružnik ima mogućnost vidjeti nas i upoznati na način na koji nitko drugi to ne može. To može upotrijebiti protiv nas. Budući da sam suprugu pokazala svoje strahove i slabosti, svoje nade i snove, otkrila sam mu tajni dio moga bića kojeg nikad do tada ni sa kim nisam podijelila. Moram mu vjerovati da ta područja mog života neće iskoristiti protiv mene kada se posvađamo. Prva Ivanova poslanica 4:18 u Bibliji kaže: “u ljubavi nema straha, naprotiv, savršena ljubav isključuje strah”.
Ovo je prekrasna slika onoga što brak može biti! Kada medu supružnicima postoji povjerenje i kada se oni jedno drugom otvaraju, strah nestaje i zamjenjuje ga ljubav. Tada se tjelesno i emocionalno u potpunosti možemo predati jedno drugom. Na taj način svojoj djeci dajemo primjer čvrstog i stabilnog braka koji mogu slijediti.

Photo Credit: J. McPherskesen via Compfight cc

Photo Credit: J. McPherskesen via Compfight cc

Trebamo li raditi i truditi se oko svih navedenih stvari? Naravno da trebamo!

Je li vrijedno cijene koju ćemo platiti? Razmotrimo sve one pozitivne stvari vašeg braka koji će utjecati na život vašeg djeteta. Kada vaše dijete zna da se mama i tata vole, ono se osjeća sigurno i zaštićeno te lakše stječe povjerenje u vas. Kada vaše dijete zna da su njegovi roditelji predani jedno drugome, ono se može nositi sa stresom i raditi s drugim ljudima jer oponaša model koji vidi u vama. Kada vaše dijete zna da su se njegovi roditelji obavezali na komunikaciju, tada će lakše rješavati nesporazume s drugim ljudima jer je vidjelo da vi to radite kada se problem pojavi i da se ispričavate kada ste pogriješili te da imate stav opraštanja jedan prema drugome. Kada vaše dijete zna da su njegovi roditelji ljubazni jedan prema drugome tada će i ono biti ljubazno prema drugim ljudima i znati ih pohvaliti. Kada dijete zna da se mama i tata međusobno poštuju, ono će se naučiti odnositi prema osobama suprotnog spola s poštovanjem i nježnošću. Lekcije koje podučavate kroz svoj brak su kljucne lekcije za vaše dijete. Htjeli bismo vas potaknuti da donesete odluku da vaš brak bude nešto više od osrednjeg braka ljudi koji vas okružuju i da dajete sve od sebe kako bi vaš brak bio uspješan za vaše dobro i za dobro vaše djece.