Kako vam ide pisanje ljubavnih pisama? Čega, pitate?

Pisama. Ljubavnih pisama. Želite li naučiti kako to raditi?

Pisanje pisma

Pisanje ljubavnog pisma © jjpacres, CC

Tvornica Nike bi trebala proizvoditi penkale za romantične, na kojima bi moglo stajati «Just do it» (Samo naprijed!). Međutim, baš kao i supersportaši u svojim disciplinama, i mi moramo vježbati da bi bili dobri u pisanju ljubavnih pisama.

Ljubavna pisma su povijesni zapisi o vašoj ljubavi, odjeci vaše priče, spomenici vašega braka.

Čemu služe ljubavna pisma?

Danas, kad su e-mail, instant messaging i «palcem pisana» komunikacija dominantni, pisma se mogu koristiti kao jedinstven način za iznošenje informacija, strasti, misli, osjećaja i ohrabrenja. Pisma nisu samo za slatke riječi.

Informacije: Ako je pred vama «ludnica», napišite svojoj ženi pismo u kojoj ćete joj to sve reći, ali ga ipak zaključite kratkim izrazom ljubavi i bliskosti. Bit će joj drago što ste to stavili na papir. Vaša izjava ljubavi bit će poput svježeg povjetarca usred vrućeg dana.

Strast: Pisma su sjajna, jer možete jedno drugome reći što vam se sviđa i ne sviđa; možete iznijeti svoja sjećanja, pa čak i fantazije, zbog čega ćete još više iščekivati vaš sljedeći romantični susret.

Misli: Ja najbolje funkcioniram ujutro. Supruga je noćna ptica. S vremenom smo otkrili da je dobro ostavljati jedno drugome poruke o stvarima koje smo zaboravili spomenuti tijekom kratkog vremena koje predvečer provedemo zajedno, prije negoli ja izgubim svijest. Te porukice nam pružaju izvrsnu priliku da tepamo jedno drugome..

Osjećaji: Konflikti su dio svakog braka. Kad su emocije uzburkane, događa se da ne se ne razumijemo baš najbolje. Kad se prašina malo slegne, najbolje je da svom bračnom partneru napišete pismo u kojem će stajati da razumijete njegove/njezine probleme. S druge strane, pisma ne služe zato da bi vaša riječ bila posljednja.

Pisma su tu da vam pomognu prisjetiti se bračnih zavjeta koje ste dali —«dok nas smrt ne rastavi.»

Ohrabrenje: Kod braka je sjajno i to što, kad se jedan od partnera ne osjeća nikako, onaj drugi je vjerojatno bolje raspoložen. Iskoristite prilike kad se dobro osjećate da s par nježnih riječi ohrabrite svoju ženu.

Mislim na tebe: Najbolja ljubavna pisma su ona koja ćete napisati bez posebnog povoda. Gledajte da ta budu najčešća. Napišite, “samo ti želim reći da te volim”, jer to može vrlo snažno utjecati na vašeg partnera.

Vrste ljubavnih pisama

Ljubavna pisma ne moraju biti svici pisani perom i tintom, niti moraju biti dugačka.

Porukice: Već tri riječi («Mark, volim te») mogu biti sasvim dovoljne. Ovdje vrijedi ona stara izreka da je bitna pažnja. Dok sam radio na ovom projektu, poslušao sam vlastiti savjet i napisao svojoj ženu poruku sljedeće sadržine:

Najljubljenija među ženama, ujutro sam se probudio misleći na tebe. Bilo mi je drago čuti tvoj glas, pa makar samo u glasovnoj poruci. Jedva čekam da se izvučem sa svih ovih sastanaka i, kad stignem kući, porazgovaram s tobom. Volim te… još više.

Razglednice: Kad sljedeći put odete na benzinsku pumpu, potrošite par kuna na neku razglednicu. Napišite nešto kratko i pošaljite svojoj voljenoj. Uljepšat ćete joj dan; a puno je smiješnih razglednica.

Kratke zahvalnice: Zapazio sam da se moji prijatelji i ja vrlo pristojno ophodimo među sobom, ali ne i sa svojim ženama. Kad ste posljednji put poslali svojoj ženi kratku zahvalnicu za nešto što je učinila za vas, ili što vam je dala?

Pisma: Događa se da koji put ispunimo i cijeli list, s obje strane! Prijatelj me je prije više godina posavjetovao da kupim ukrasni komplet pisama za svoje ljubavne poruke, tako da bi Kaye znala što može očekivati kad ih nađe u sandučiću ili na svome jastuku.

Pisma spajaju duše bolje nego poljupci. – John Donne (1572—1631)

Photo Credit: docoverachiever via Compfight cc

Photo Credit: docoverachiever via Compfight cc

Elementi ljubavnog pisma

Kod ljubavnih pisama nema formalnog protokola, ali mislim da će vam se ipak isplatiti da u svoja uključite ove elemente.

Datum: Kad sam posljednji put posjetio roditelje, mama mi je pokazala kožnu torbu punu pisama koje joj je tata napisao dok je bio u vojsci. Našao sam i puno starih čestitaka za Majčin dan. Tata je na svako pismo napisao i datum. Već sam i samim listanjem pisama puno toga saznao.

Pozdrav: Smatram da su pozdrav i zaključak najbitniji elementi pisma. Možete osloviti ženu imenom, ali zašto ne nekim dragim nadimkom?

Tekst pisma: Tri riječi, ili tri tisuće riječi, svejedno je. (Ako vam trebaju ideje, na kraju članka ćete naći prijedloge za uvode u pisma.)

Zaključak: Sad imate priliku izraziti svoju ljubav. Moj je tata je na kraju svakog pisma pisao: .«Šaljem ti svu svoju ljubav».

Kako zaključujete pisma? Neka to bude posebno i jedinstveno.

Potpis: Kojim se nadimkom potpisujete svojoj ženi? Možda potpis nije jedino na čemu trebate poraditi.

P.S.: Ako ste u pismu uglavnom iznosili informacije i manje sočne pojedinosti, iskoristite PS da zaključite pismo u strastvenom tonu.

Uvodi za pisma

Evo deset prijedloga kako možete započeti pisati sljedeće (ili prvo?) pismo svojoj dragoj. Ako vam se ništa od ovoga ne dopada, neka vam makar posluži kao nadahnuće za vaše vlastite ideje.

  1. Sjećaš li se kad smo ono… (prisjetite se nekog vašeg romantičnog događaja)
  2. Danas te volim još više nego jučer, jer…
  3. Najljepši dio mog dana je kad te prvi put ugledam, jer… (opišite što osjećate)
  4. Danas sam se molio da Bog…
  5. Ti si mi najbolja prijateljica. Hvala ti za sve one trenutke (navedite trenutke u kojima vas je obodrila)
  6. Ti si najbolja ________ (popuniti prazan prostor) na svijetu jer…
  7. Naš brak je kao slastičarnica…
  8. Kad me dodirneš, moja koža… kad me ljubiš, moje usne…
  9. Da sam ranije znao ono što znam sada, i tada bih se oženio tobom, jer…
  10. Danas sam sanjario o nama…

Pisati rukom ili kucati (na mašinu ili kompjuter)?

Poznajem čovjeka koji ima vrlo ružan rukopis. Dugi niz godina nije pisao pisma svojoj ženi i kćeri, jer je smatrao da pisma moraju biti pisana rukom. Na kraju ga je prijatelj uvjerio neka piše pisma, pa kud puklo. Danas je taj čovjek najvjerniji pismopisac kojeg znam. Bit je, dakle, u ovome: nije uopće bitno kako pišete, samo pišite!