Komunikacija zvuči jako jednostavno s obzirom na to da trebamo samo pričati, ali dobra komunikacija zahtjeva od nas da pažljivo slušamo, da govorimo ljubazno i u pravo vrijeme te da budemo svjesni toga da nas i drugi čuju.

S obzirom na to da je iskrena komunikacija put do srca vašeg supružnika, isplati se uložiti energiju za razvijanje komunikacijskih vještina. Kada pažljivo slušam Scotta to ne znači da samo slušam njegove rijeci, nego da uistinu pokušavam shvatiti što misli u svom srcu kada nešto kaže. Kao muškarac, moj suprug često puta nije svjestan što osjeća i oslanja se na mene da mu pomognem riječima opisati te emocije. Kada on mene pažljivo sluša, on mora iz emocija koje izražavam izdvojiti činjenice o tome što se zapravo dogodilo. Zbog toga što smo različiti trebamo raditi na tome da naučimo pažljivo slušati jedno drugo. Rezultat toga je dublje međusobno razumijevanje.

Razgovor nas upućuje na međusobnu komunikaciju. Poznajem puno ljudi koji kada se zbog nečega naljute odbijaju dalje razgovarati zato “jer bi on ( ona ) trebao ( la ) znati zašto sam ljut( a )”. Supružnici bi se trebali obavezati da neće prestati razgovarati čak i kada se radi o teškoj svađi. Prestati razgovarati znači odustati, a odustajanje će uništiti brak. Čak i u svađi možete odlučiti koristi ljubazne rijeci jedno s drugim. Držite se činjenica zbog kojih ste ljuti i odlučite da nećete napadati karakter supružnika. Vaš cilj je razrješenje svađe, a ne pobjeda. Ukoliko pobijedite u svađi tada vaš supružnik gubi, a to uistinu znači da ste oboje izgubili.

Photo Credit: ashraful kadir via Compfight cc

Photo Credit: ashraful kadir via Compfight cc

Pravilno odabrano vrijeme za razgovor je isto tako bitan dio komunikacije. Kada moj suprug ude u naš dom na kraju radnog dana ne želi odmah čuti što se sve u kući pokvarilo niti koliki je račun za struju. Ono što on treba je neko vrijeme da se opusti, da jede i da bude s djecom prije nego što je uopće spreman ćuti loše vijesti. Ista stvar vrijedi i za svađe. Postoje određena razdoblja u mjesecu kada će suprug uspješno izbjegavati započinjanje svađe sa suprugom. Ponekad ukoliko pričekamo da razina hormona postane stabilna, rezultati razgovora mogu biti puno bolji. Razmišljanje o tome da izaberemo ispravan trenutak za razgovor znači da potrebe supružnika stavljamo iznad vlastitih potreba što će sigurno pomoći u razvijanju vještine komuniciranja.

I kao posljednje, morate biti svjesni da i drugi slušaju vaš razgovor. Djeca u vašem domu trebaju čuti da mama i tata međusobne razlike rješavaju na miran i pristojan način. Vi ste njihov model i djeca će oponašati vaše metode više od rijeci koje izgovarate. Trebate djeci pokazati što znači biti predan supružnik i kako komunicirati. Djeca imaju i previše loših modela i izvan vašeg doma ( sigurno se i sami možete sjetiti nekih ). Pomozite svojoj djeci tako što ćete se obavezati na komunikaciju sa supružnikom.