klanci

Odgovarali Kristina i Alen Klanac, 8 god  u braku

Kako ste se upoznali i započeli vezu?

K: Upoznali smo se na jednom koncertu preko zajedničkih prijatelja. Iako ja u to vrijeme nisam razmišljala o vezi, a kamoli braku, Alen mi se počeo sviđati. Nakon nekog vremena sam mu to i rekla. Sutradan me nazvao i rekao da vjeruje da sam ja žena za njega i od tada smo zajedno.

A: Kada smo se upoznali niti ona niti ja nismo imali tendencija da postanemo par. Izvjesno vrijeme smo se družili i bilo nam je lijepo zajedno. Kada mi je Kristina rekla da joj se sviđam shvatio sam to kao odgovor na moju molitvu da moja buduća žena prva priđe meni, a ne ja njoj.

Što ste prvo primjetili kod njega/nje?

K: Prvo sam primijetila njegov osmijeh. Taj čovjek se stalno smijao. Često sam se pitala ” Što je smiješno?”, ali kasnije sam shvatila da je to dio njegovog karaktera.

A: S obzirom da mi je zajednički prijatelj rekao da Kristina trenira triatlon imao sam neke predrasude, tako da prvo što sam primjetio je to da nije ispunila moja očekivanja. Očekivao sam neku visoku, muškobanjastu curu s kratkom smeđom kosom i u sportskoj odjeći, a Kristina je imala dugu plavu kosu i haljinu. Svakako je bila ugodno iznenađenje.

Koliko ste dugo hodali prije vjenčanja?

K: Hodali smo 6,5 godina prije nego što smo se vjenčali. Sjećam se da mi je na početku veze bilo lijepo i lagano, a kasnije su počela preispitivanja s moje strane. Čak smo jedanput odgodili svadbu dva tjedna prije termina. Naravno, normalno je preispitati vezu prije ulaska u brak, posebno jer mi je 6,5 godina zaruka bilo predugo.

A: Hodali smo 6,5 godina. Prve dvije godine sam se ja preispitivao, zadnje dvije se preispitivala Kristina, a između nam je bilo lijepo.

Kako ste se odlučili za vjenčanje?  Od svih osoba na ovome svijetu zašto ste se baš odlučili za svog partnera?

K: Meni je to bio logičan slijed događaja. Bili smo zajedno dovoljno dugo da znam da je Alen osoba s kojom želim brak i obitelj. Vjerujem da je on moja “druga polovica”.

A: Slažem se s Kristinom.

Je li to bila teška ili lagana odluka?

K: To mi je bila istodobno i teška i lagana odluka. Teška jer sam si odmah postavila stvar tako da je to zauvijek, a lagana jer sam dovoljno poznavala Alena da znam s kim se upuštam u to “zauvijek”

A: Bila mi je to lagana odluka jer sam jedva čekao da se napokon vjenčamo.

Čega se sjećate iz prve godine braka?  Koje su prilagodbe bile najteže?

K: Sjećam se da nam je bilo jako lijepo. Nismo imali ni približno toliko obaveza kao danas i puno smo vremena provodili zajedno. Nakon 6,5 godina zaruka, najteže prilagodbe su bile čisto praktične naravi. Kako smo počeli živjeti zajedno tek nakon vjenčanja, trebali smo posložiti neke odgovornosti i obaveze. To nam je više-manje pošlo za rukom, a na neke stvari se i dan danas prilagođavamo.

A: Slažem se s Kristinom da smo imali puno više vremena jedno za drugo, što mi danas nedostaje. Najteže prilagodbe su mi bile one što se tiču urednosti.

Kada se osvrnete unazad, koji su bili najsretniji trenuci u vašem braku

K: Meni osobno najsretniji trenuci našeg braka su rođenja naše djece. Ne vjerujem u izreku “Djeca su kruna braka”, ali u tim trenucima sam osjećala najveću radost…  Alen je bio samnom na sva tri poroda i ti trenuci kad se naša obitelj povećavala su nas još više povezali.

A:  Najsretniji trenuci u našem braku su mi naš medeni mjesec i rođenja naše djece.

Mnogi brakovi imaju uspone i padove – možete li podijeliti neke izazove s nama s kojima ste se suočavali?

K: Naši padovi su uvijek povezani s nedostatkom vremena. Sve druge nedostatke dosta dobro “hendlamo”, ali kad smo u stisci s vremenom javlja se nedostatak komunikacije (jedva da se i vidimo, a kamoli da razgovaramo). Tada počinjemo prebacivati obaveze jedno na drugo i predbacivati jedno drugom ako te obaveze ne stignemo izvršiti. Kada se tu nagomila i fizički umor stvari postaju gadne. To se dogodilo samo nekoliko puta od kada smo u braku, da je bilo neko trajnije durenje, ali se borimo protiv toga tako što izdvojimo vrijeme za nas i naš brak.

A: Da, nedostatak vremena tj. komunikacije uzrokuje najviše turbulencija u našem braku. Borimo se protiv toga tako da idemo na “Umijeće bračnog življenja”.

Što biste rekli, što vas je održalo – zašto ste ostali zajedno?

K:  Jako se volimo, prošli smo već puno toga i što je najvažnije vjerujemo da je
naš brak Božja volja.

A:  Jer smatram da bilo kakvo razdvajanje ili rastava nije opcija.

Podijelite s nama vašu tajnu uspješnog braka?

A:  Tajna našeg uspjeha u braku je stavljanje potreba supružnika ispred svojih. Na
neki način to je trenutna žrtva, ali krajnji rezultati su super za nas oboje i
našu djecu također.

K:  Slažem se s Alenom.

image09

Želite i vi ispričati vašu priču? Ispunite upitnik i pošaljite nam sliku!