Vito i Jadranka

Kako ste se upoznali i započeli vezu?

Upoznali smo se u srednjoj školi, a prohodali na maturalcu.

Što ste prvo primjetili kod njega/nje?

Jadranka: Kod njega sam primjetila lijepe oči i snažno tijelo

Vito: Bila je nekako živahna, vrckasta, drugačija od mene, sviđale su mi se njene nasmijane oči

Koliko ste dugo hodali prije vjenčanja?  Čega se sjećate iz tog perioda?

Hodali smo dvije godine.  Jadranka: Bili smo zaljubljeni, išli u kino i na naše omiljeno mjesto Corso kavana (koja, na žalost, više ne postoji)

Vito: Stalno smo se ljubili, bila mi je stalno u krilu.

Kako ste se odlučili za vjenčanje?  Od svih osoba na ovome svijetu zašto ste se baš odlučili za svog partnera?

Vjenčali smo se kada sam zatrudnjela – brzinski, iako nismo dvojili da bi se to dogodilo i da nisam zatrudnjela…

Jadranka: Pa osjećala sam da ga volim na poseban način, a sigurna sam da je i on mene puno volio.

Je li to bila teška ili lagana odluka?

Nama je to bila lagana  odluka, nismo se dvoumili, bili smo jako mladi pa nismo ni slutili kakvi će nas sve problemi snaći u životu.  Nismo se uopće time zamarali i nismo zbog toga nikada požalili.

Čega se sjećate iz prve godine braka?  Koje su prilagodbe bile najteže?

Nije nam ta prva godina braka u lijepoj uspomeni. Bili smo jako mladi pa su nam roditelji krenuli kreirati život.  Teško nam je bilo priviknuti se i prihvatiti jedno drugo. Jedno je hodati a drugo s nekim živjeti. Mislim da smo u svemu jako različiti, a ipak vjerujemo da smo dvije polovice koje su trebale postati jedno cijelo.  Interesantno je kako Bog spoji nama gledano nespojivo.

Kada se osvrnete unazad, koji su bili najsretniji trenuci u vašem braku?

Jadranka: Pa mi smo odmah dobili jedno dijete , pa drugo i to pamtim kao jako sretne trenutke. Naravno bilo je tu još sretnih trenutaka, ali ovo je meni najupečatljivije.

Vito: osjećaj da taj brak ima dobre plodove, rođenje djece, njihovo vjenčanje, rođenje naše male unučice i činjenica da smo unatoč teškočama ostali zajedno.

Mnogi brakovi imaju uspone i padove – možete li podijeliti neke izazove s nama s kojima ste se suočavali?

Jadranka: Kada smo bili na vrhuncu snage i uspjeha moj suprug je zaželio otići i rastati se od mene jer se zaljubio u neku drugu ženu, ali unatoč toga Bog je imao drugačije planove. Često smo se svađali zbog danas gledano, gluposti, nismo dovoljno komunicirali kako bi riješavali razmirice pa su se samo gomilale dok nije došlo do erupcije.

Vito: Unatoč želji i već stvorenoj odluci da se rastanem Bog me spriječio u tome. Znao sam iz svog tradicionalnog kršćanskog odgoja da je brak nešto trajno, što se ne razvrgava i bilo me strah učiniti nešto protiv Božje volje iako sam tada bez teškoća griješio u mnogo čemu protiv Božjih zapovjedi. Ali ovo bi bilo previše, imao sam osjećaj, a i Bog mi je tada poslao misao što bi se moglo dogoditi sa mojim poslovnim uspjesima na koje sam se oslanjao i zbog njih imao osjećaj da mogu bilo što, što god hoću i poželim i da imam pravo na to. Misao je bila otprilike ovakva: što ako se tvoji uspjesi i poslovno carstvo sruše jednog dana?  Hoćeš li se moći nositi s tim i sa osjećajem (mišljenjem koje bi si tada mogao nametnuti) da se to dogodilo jer si ostavio svoju obitelj?

Što biste rekli, što vas je održalo – zašto ste ostali zajedno?

Unatoč svih ovih gore navedenih stvari naš brak je održala ljubav i to ona duboko skrivena u nama, ljubav jedno prema drugom.

Jadranka: Nakon što sam upoznala Isusa počela sam shvačati što je to ljubav i shvatila sam da zaista volim svoga muža, unatoč toga što mi ponekad ide na živce. Sada oboje hodamo s Kristom i nastojimo da nam on bude temelj naše veze i odnosa

Vito: Ljubav kao prvo i osnovno nas je održalo.

Podijelite s nama vašu tajnu uspješnog braka?

Jadranka: Svakodnevno opraštamo jedno drugom i volimo se (istina to ponekad ne izgleda tako, ali bitno je ono što je u nutrini) unatoč teškoćama i kušnjama kroz koje prolazimo svakodnevno.

Vito: Naučili smo da treba prihvatiti onog drugog baš takvog kakav je (pa se toga sjetimo kada je teško), a teškoće nas i povezuju još više.

photo1

Želite i vi ispričati vašu priču? Ispunite upitnik i pošaljite nam sliku!