Kada se dvoje ljudi vjenča, svaki od njih ima svoju sliku o tome kako njihov odnos treba izgledati. Pretpostavljaju da će se naći negdje na pola puta i da će onda stvari krenuti same od sebe. Problem koji se javlja s pretpostavkom “ja ću napraviti svoj dio, a ti svoj” je da obično jedan ili oba supružnika loše procjene koliki je njihov dio. Svaki od supružnika u brak donosi određena očekivanja i kada se ona ne ispune međusobni razgovor i privlačnost se polako gube ukoliko nisu spremni uskladiti razlike.

Jedno od najvećih razočarenja za mnoge parove je na području seksualnog života. Mnogi muškarci se ožene misleći da će im svaka noć bračnog života donijeti uzbuđenje, dok se mnoge žene udaju misleći da će im suprug biti jednako romantičan i šarmantan kao i za vrijeme dok su hodali. Kada se realnost uvuče u njihove živote mnogi parovi izgube iluzije o zajedničkom životu i frustrirani su jer njihov supružnik ne radi ono što bi trebao da odnos bude zadovoljavajući.

Photo Credit: Instant Vantage via Compfight cc

Photo Credit: Instant Vantage via Compfight cc

Plan za zajednički život “nađimo se na pola puta” ili “50/50” neće uspjeti iz nekoliko razloga. Prvi razlog je to što supružniku dajemo samo onoliko koliko mislimo da je zaslužio/la i ne pružamo mu bezuvjetnu ljubav i prihvaćanje.
Kao što trebamo prihvaćati i voljeti djecu bez obzira na to što ona rade, isto tako trebamo bezuvjetno prihvaćati i voljeti supružnika. Uvjetna ljubav znači da ću se diviti suprugu i pokazivati mu da ga volim samo zato jer nešto radi za mene, kao na primjer kada dođe doma odmah nakon posla ili kada mi pomaže s djecom. Bezuvjetna ljubav znači da mu se divim i da ga volim takvog kakav je i da ga prihvaćam kao dar u svom životu.

Drugi razlog zašto “plan 50/50” ne može uspjeti je zato što se motivacija s kojom nešto radimo temelji na našim osjećajima. Dok smo zaručeni ili za vrijeme prvih mjeseci braka lako je žrtvovati se za supružnika jer nam srce još uvijek snažno udara i romantični osjećaji nas tjeraju da se tako ponašamo. Ali što se događa kada ti osjećaji splasnu ili kada imamo loš dan? Ako ne osjećate da trebate napraviti ono što je ispravno onda to vjerojatno nećete ni napraviti.

Na kraju “plan 50/50” neće uspjeti zato jer svaki supružnik ima sklonost usredotočiti se na slabosti partnera. Ukoliko zamolite muževe i žene da naprave listu vrlina i mana svojih supružnika, broj mana će nadmašiti broj vrlina u odnosu 5:1. Zadivljujuće je kako imamo sklonost usredotočiti se na mane. Mane bilježimo i kategoriziramo u dosje našeg mozga i uvijek smo ih spremni izvuci kada je nužno podsjetit njega ili nju kako više nije tako divan/na kao što je to nekad bio/la. To me podsjeća na bračni par koji je otišao na bračno savjetovanje. Savjetnik je pitao supruga zašto se želi razvesti. On je počeo nabrajati mane svoje supruge: tvrdoglava je, impulzivna, glasna, uvijek se miješa u tuđe stvari! Tada ga je savjetnik upitao što ga je na početku privuklo njoj. Odgovorio je: to što uvijek zna što želi, što je spontana, što pomaže ljudima!