Izgradnja zdravog braka, kao i izgradnja i održavanje kuće, znači imati mnogo alata za popravke u svojoj kutiji za alat. Što više alata imate, bolje ste opremljeni da popravljate nešto što je pošlo po zlu u vezi. No, kako da dobijemo ove alate, kada nam popravljanje odnosa ne dolazi prirodno? Mi osobno stekli smo obilje mudrosti promatrajući druge zdrave parove u našim životima.

Istraživanje pokazuje da parovi koji se druže s drugim parovima imaju bolje brakove. Otkrili smo smo da je to istina unutar naše raznolike grupe parova prijatelja. Budući da smo se vjenčali u kasnim tridesetima, imamo mnogo prijatelja naših godina koji su dugo u braku, neki čak 20 godina. Volimo razgovarati s njima o našim raznolikim/promjenjivim putevima prema odnosima, dijeleći izazove s kojima se suočavamo i načine kako ih usmjeravamo. Svatko od nas ima dinamiku koja je baš nama svojstvena, što nam omogućava da učimo jedni od drugih razgovarajući o tome kako rješavamo sukobe, romantiku i namjernost unutar naših brakova.

Prihvaćanje međusobnog utjecaja

Mi se družimo s jednim parom koji su karakteristični po izražavanju svog mišljenja i upravljanju nesuglasicama. Kad smo se jednom vozili s njima, nisu se slagali oko puta kojim ćemo doći do našeg odredišta. Prijateljskim glasovima, oboje su izrazili svoje mišljenje i naveli razloge zbog kojih žele ići dotičnim putem. Nakon nekoliko minuta rasprave, jedno od njih dvoje spremno je popustilo, a odluka je donesena bez da je itko bio povrijeđen.

Poput njih, mi smo prilično dobri u prihvaćanju međusobnog utjecaja. Međutim, mi učimo od njih kako da se ne slažemo bez da budemo obrambeni. Oboje izbjegavamo sukobe, tako da ponekad potiskujemo svoja mišljenja ili dopustimo da se naše emocije nakupe sve dok ne postanu nesrazmjerne samom problemu.

Učimo da neslaganje nije nužno poistovjetiti sa sukobom te da se on može riješiti s poštovanjem, bez kriticizma ili obrambenog stava.

Naklonost i divljenje

Drugi par koji poznajemo su gospodari naklonosti i divljenja. Kada god supruga uđe u sobu, promatrali smo tog supruga kako sjaji kada je vidi i srdačno je pozdravlja. Ovo bi moglo biti tipično za mladence, ali oni su u braku već desetljećima. Takva vrsta trajne ljubavi izgleda isprva jednostavno, no ona zahtijeva svakodnevni, namjerni trud.

Mi imamo naviku da se poljubimo ujutro čim se probudimo i prije nego što odemo u krevet. To je dobar početak, ali učimo kako moramo pronaći više načina da izrazimo naklonost i divljenje jedno za drugo i inače tijekom dana, tjedana i mjeseci naših života. Dakle, da budemo više proaktivni u tome da pohvalimo jedno drugo, izrazimo zahvalnost za ono što radimo jedno za drugo, te da koristimo neeksualni dodir da pokažemo ljubav i intimu tijekom dana.

Namjernost je ključna

Treći par s kojim se družimo možda je za nas najnevjerojatniji uzor. Unatoč usponima i padovima u njihovu odnosu, kompliciranom zbog osobnih borba, oni su ostali predani svom odnosu i jedno drugome. Ustrajni su u čitanju o odnosima i pohađanju radionica kako bi sakupili više alata za jačanje njihovog braka. Malo koji par je oblikovao namjernost kao oni. Kada god naš odnos dođe na “auto-pilot”, to nas podsjeća da čak i najbolji odnosi zahtijevaju redovito održavanje. Stoga i dalje nastavljamo prakticirati Gottmanove metode i tražiti druge izvore, kao što je #staymarried blog i podcast.

Naučiti što treba izbjegavati

Ne gledamo samo zdrave parove. Mnogo smo toga pokupili promatrajući također i one koji se bore u odnosima: parovi koji redovito pokazuju prezir jedno prema drugome, oni koji postanu obrambeni ili kritični kada se raspravljaju. Jedan od naših prijatelja, koji se rastao prije nekoliko godina, imao je ženu koja je podigla zid oko sebe i odbila raditi na braku kada je postalo klimavo.

Iz našeg iskustva, što smo bolji u tome da zapazimo i imenujemo Četiri konjanika u drugim odnosima, tim postajemo bolji u izbjegavanju istih ili korištenju protuotrova za popravak situacije, ako se pojave u našem odnosu.

Naš brak se poboljšao samim time što smo se sprijateljili i okružili drugim zdravim parovima. Svaki brak ima svoj set alata za uspjeh, a ako odvojimo vrijeme za promatranje drugih parova i razgovaramo s njima o njihovim vlastitim metodama održavanja i popravljanja, možemo učiti od njih i širiti vlastite alate, što poboljšava kvalitetu naših odnosa.

David and Constantino Khalaf // January 10, 2018