Unatoč svim pjesmama koje govore o tome kako je ljubav lagana, brak zahtjeva predanost i rad kako bi bio uspješan i ugodan. Predanost o kojoj govorim je nalik opomeni prije spomenute supruge da je njezin suprug vjenčan bez obzira kako se on osjećao taj dan. Održavanje obećanja koje smo izrekli jedno drugom u matičnom uredu postaje naše nasljeđe. Ne kažem samo da volim i poštujem Scotta, svog supruga, nego svojim životom to svakodnevno potvrđujem. U odlukama koje donosim razmišljam o njegovim potrebama: slušam ga dok govori, cijenim ga, govorim djeci kako imaju odličnog tatu i predana sam njegovom vodstvu punom ljubavi. Za njega predanost znači da puno radi kako bi nam osigurao sve ono što trebamo, da se odriče svog vremena kada dođe doma nakon posla kako bi se igrao s djecom i tako meni pružio malo slobodnog vremena, da odabire nalaziti ispunjenje kod kuće, a ne na poslu ili druženju s prijateljima svaku večer, da živi ne kao da je samac uhvaćen u zamku velike obitelji, nego kao aktivni sudionik i glava naše obitelji. Predanost znači razmišljati na ovaj način:”Ovo je moj život. Neću ga samo promatrati sa strane, nego ću ga prigrliti i u potpunosti proživjeti svaki trenutak.

Photo Credit: Rdoke via Compfight cc

Photo Credit: Rdoke via Compfight cc

Poštovanje u braku je ono što nas sprečava da supružnika uzimamo zdravo za gotovo. Poštovanje nas motivira da pohvalimo jedno drugo i da se međusobno ohrabrujemo. Iz poštovanja ne kritiziramo supružnika u javnosti niti smo u privatnosti našeg doma sarkastični. Zbog međusobnog se poštovanja pažljivo slušamo dok razgovaramo i postavljamo pitanja kako bi bili sigurni da smo razumjeli što supružnik želi reči. Svom supružniku iskazujemo poštovanje dajući mu do znanja da ga cijenimo i hvaleći ga kada napravi nešto dobro. Jednom sam čula za ženu koja je bila u braku 38 godina. To je bio brak pun gorčine i svađe. Ta je žena negdje ćula da treba poštivati supruga i odlučila je da će mu reći nešto lijepo. Morala je dugo razmišljati što će to biti budući da je zaboravila sve osim njegovih loših osobina. Nakon nekog vremena sjetila se da je prije tri godine njezin suprug jako lijepo uredio vrt. Tako je otišla u kuhinju gdje je suprug sjedio, duboko uzdahnula i rekla:”Samo ti želim reči da si prije tri godine prekrasno uredio vrt.” Suprug je ostao zapanjen i , dok se ona okretala da ode, vidjela je suze u njegovim očima. Ovaj brak je bio upropašten osornim riječima i pomanjkanjem poštovanja i trebalo je proći dosta vremena da se oporavi. Sve je počelo njezinom odlukom da ga pohvali i pokaže mu poštovanje. Čini se kao da neki parovi nakon vjenčanja zaborave da su se vjenčali. Postanu okupirani poslom i ostalim obavezama, a vrijeme koje su provodili zajedno zabavljajući se prerasta u dosadu.

Istraživanja pokazuju da je jedna od primarnih potreba muškarca (nakon seksa, naravno) provođenje slobodnog vremena sa suprugom. Zajedničko provođenje slobodnog vremena je ono što vas je i zbližilo u početku – uživali ste u zajedničkim aktivnostima, smijali ste se zajedno, raspravljali ste o vama važnim stvarima. Sve su to aspekti na koje možete zaboraviti u bračnom životu. Da bi u braku oboje bili ispunjeni morate održavati prijateljstvo. Šećite zajedno, počnite se baviti zajedničkim hobijem, idite van bez djece kako biste se prisjetili zašto ste uopće osnovali obitelj. Kada dođu teška razdoblja (a sigurno će ih biti) vaše prijateljstvo i predanost će vam pomoći da ih prebrodite.