Većina sreće i zadovoljstva koju će jedna žena postići u svom životu biti će u direktnom omjeru s time koliko dobro ona poznaje i koliko je uključena u život svog muškarca. „Studiranje“ ili upoznavanje suprotnog spola traje cijeli život (to moraju činiti i muškarci i žene). Namjerno povezivanje s čovjekom vašeg života težak je posao. Ukoliko uvijek izbjegavate sljedećih 6 stvari, možda ćete pridobiti njegovo srce i učvrstiti vaš odnos (kratka napomena – uskoro slijedi i članak za muškarce!):

1. Ne zanovijetajte. Postoje bolji načini ukazivanja na problem u odnosu, a to je direktnim razgovorom, lice u lice o tome što vas muči. Ako to ne uspije, potražite pomoć izvana. Ali nemojte zanovijetati. Zanovijetanje iritira, ne razveseljava, nikada ne poboljšava ništa. Samo ga povređuje. Jedna od najgorih stvari koju čovjek može iskusiti je da svaki dan pogleda u ”ogledalo” koje voli i vidi svoje mane i nedostatke koje stalno iznova dolaze. Jedno od dobrih pravila je reći jednom, zatim ako ne vidite plodove, ponoviti još jednom nakon 2-3 tjedna, a zatim to zapisati na list papira koji možete držati na, recimo, frižideru. Na taj način neće se ljutiti na vas što ga podsjećate, nego na taj papir.

U mojem savjetodavnom iskustvu uvidio sam da mnogi loši brakovi zapravo i nisu toliko loši. Problem je u tome što muževi i žene imaju tendenciju da gledaju na negativnosti u onom drugom. Ne vide više pozitivne stvari u svojoj najvažnijoj polovici. Netko mi je jednom rekao: ”Ako staviš palac ispred oka njime možeš blokirati sunce.” Na isti način možemo blokirati dobar brak ako se usredotočimo na one karakteristike koje suprug ne posjeduje. Stoga Sveto Pismo ohrabruje žene da ne zanovijetaju (Izreke 19,13 – prigovaranje se uspoređuje se sa krovom koji stalno prokišnjava, 21:9,19 – čak je bolje i živjeti vani nego u istoj kući sa svadljivom ženom koja stalno prigovara)

2. Nemojte nikada osramotiti svog supruga u javnosti! Nema toga što može više naljutiti muškarca od toga da ga supruga ili djevojka kritizira u društvu njegovih kolega. Čak nešto jednostavno kao okretanje očiju ili ismijavanje njegovih riječi, može ga razoriti. Razlog? Ne iskazuje mu poštovanje, koje je jedna od najvećih potreba muškaraca. On možda neće odmah reagirati na ovakve stvari, ali u sebi gradi tajnu luku ljutnje protiv svoje žene jer ga je javno osramotila. A ta ljutnja izlazi na vidjelo u neko drugo vrijeme i drugom kontekstu.

Photo Credit: Josh Kenzer via Compfight cc

Photo Credit: Josh Kenzer via Compfight cc

3. Ne prestajte hvaliti svog muškarca, čak i kada mu baš i ne ide. Ne postoji savršen muškarac, niti savršen brak. Nemojte pasti u zamku idealiziranja drugih parova i njihovih, naizgled, savršenih brakova. No, neke žene još uvijek u svojoj glavi imaju sliku o savršenstvu braka. Na žalost, ta iluzija uzrok je rasplamsavanju nezadovoljstva u njihovom braku.
Mnoge se žene bore s time da točno izmjere koliko je njihov brak zdrav. Većina ih je pesimističnija nego što bi trebale biti, usredotočuju se na onih 5% što ne funkcionira, a isključuju onih 95% stvari koje funkcioniraju. Svi drugi misle, Kako je njezin suprug dobar čovjek! jer toliko puno stvari radi jako dobro. On je odgovoran, drag, iskren, voli pomoći, ali ona ne vidi sve te stvari u svojem suprugu jer se zaplela u misli o onom malom postotku o stvarima u kojima on baš i nje dobar: ”Ne razgovara dovoljno sa mnom. On je previše pasivan. Sve što dotakne, propadne!“ I slične izjave. Oduprite se ovom negativnom pristupu. Pohvalite dobre stvari, a ostalo prepustite u Božje ruke (s jednim okom uprtim u sebe, jer i vi sigurno imate stvari u svezi kojih bi on mogao prigovoriti)!

4. Nikada ne tretirajte seks u braku kao nešto nevažno. To je vrlo važno vašem suprugu (to je jedna od njegovih najvažnijih potreba i povezana uz poštovanje. Vrlo važno! Zapamtite, dobar seks za muškarca nije samo ono što to znači za njega, već i što to znači za vas. Budite kreativni. Iznenadite ga s vremena na vrijeme. Postoje i knjige koje vam mogu pomoći na ovom području (naravno, budite oprezni, ima svega na tržištu!). Recite mu što dobro čini i koliko se vi dobro osjećate zbog toga. Za vašeg supruga je izrazito važno da se osjeća poželjan, i to posebno u ovom području.

5. Nikada nemojte pretpostaviti da njegov posao nije vaša stvar. Muškarac želi oženiti osobu koja će podržavati njegovu životnu viziju. Trebate biti dobro upućeni u ono što vaš suprug radi i svjesni pritisaka s kojima se nosi. Razgovarajte s njim kada ima potrebu razgovarati o svom poslu. Rješavate probleme s njim kada god imate priliku. Ne gurajte se nudeći pomoć ako ju on nije zatražio. On to može protumačiti kao napad na njega, da nije dovoljno sposoban, motiviran, da ne zna, itd. Molite za njega i recite mu da se molite. Budite njegov partner u karijeri – zato i postoji izreka da iza svakog uspješnog muškarca stoji čvrsta žena!

6. Nikada se nemojte zaljubiti u svoju djecu više nego u supruga. To je nešto što se lako može dogoditi kako godine prolaze. Često ste zauzeti time što djeca rade, i vidite njih više nego svog supruga (naravno, oni više plaču i zahtijevaju više vaše pažnje – barem djeca tako misle da im je to potrebno). Ono što se može dogoditi je da ne primijetite rastuću distanciranost između vas i čovjeka kojemu ste se zavjetovali da ćete mu dati život (on može pomisliti da je to bilo tako dok djeca nisu došla a sada ga trebate samo zato da ih okolo razvozite i da idete u trgovinu). Istraživanja pokazuju da se najviše prevara događa u braku nakon rođenja pa sve do njegove ili njezine 2 godine, upravo zato jer se muškarci osjećaju izolirano i usamljeno. A zatim dođe dan kada djeca više ne žive u vašoj kući. Otišli su. Ali također je nestalo i bliskosti između vas i supruga. Sami ste sa strancem. Nemojte dopustiti da se to dogodi. Smišljajte nove načine kako možete uživati jedno s drugim čak i kada su djeca kod kuće. Odlazite na zajedničke vikende, bez djece, tijekom svog braka kako bi obnovili i osvježili svoj odnos. Pronađite nove načine kako bi se povezali i uživali u zajedničkom životu. I kada dođe dan, kada se i zadnje dijete iseli, moći ćete se okrenuti svom suprugu i reći: ”Napokon! Neka zabava počne!”