Kada su nam djeca bila mala, supruga i ja morali smo se suočiti s baukom vezanim uz Djeda Božićnjaka. S jedne strane, mogli smo promovirati opće raširenu laž o nekom tipu sa Sjevernog pola koji nevjerojatnom brzinom tijekom jedne noći podijeli poklone djeci diljem svijeta, ovisno o tome jesu li bila dobra ili zločesta. S druge strane, mogli smo biti roditelji koji ubijaju čar bajke. Ako im sada lažemo, hoće li nam vjerovati kasnije kada im budemo govorili istinu? Hoće li se razočarati ako im kažemo istinu?

Roditelji se na rpexels-photo-24169azličite načine nose s ovom dilemom. Mi smo učinili sljedeće. Rekli smo im da Djed Božićnjak ne postoji, ali ćemo se pretvarati da je stvaran. Objasnili smo im kako je to zabavna igra koje se igramo svakog Božića i od tada smo se čvrsto držali tog koncepta. Napravili bismo tragove u pepelu pored kamina, postavili tanjur s hranom za Djeda Božićnjaka (koju sam ja pojeo) i na neke poklone stavili oznake „od Djeda Božićnjaka“. Jedne sam godine čak riskirao život penjući se na krov kako bih kroz dimnjak vikao „Ho, ho, ho! Sretan Božić!“ Djeca su shvatila kako je sve to izmišljeno, ali su se svejedno odlično zabavila.

Mitovi mogu biti zabavni, zanimljivi i inspirativni. U većini njih naići ćemo na dozu istine (u četvrtom stoljeću zaista je postojao grčki biskup koji se zvao Sveti Nikola i darivao je ljude). No isto tako mogu biti destruktivni ako stvore neki lažni pogled na svijet ili ako se u njih vjeruje nakon isteka roka trajanja. Zamislite da moja djeca koja su sada odrasla na božićno jutro plaču jer se Djed Božićnjak nije pojavio. Istina je naš najveći saveznik, a laž najveći neprijatelj. Odemo li u drugu krajnost od Djeda Božićnjaka, nailazimo na, recimo, njemačkog nacističkog kancelara Hitlera i njegove šefove propagande koji zavode mase herojskim pričama iz teutonske mitologije. Oni su se tako okoristili velom mita kako bi prikrili istinu i gotovo su u tome uspjeli.

Na nešto manje tragičnoj razini, postoje mitovi vezani uz odnose koji mogu naštetiti onima koji povjeruju u njih. Kada ih čujete čine se vjerodostojnima, a tome je tako jer su, zapravo, na određenoj razini točni. No to vam je poput brze hrane: samo zato što je nešto jako ukusno, ne znači da je i zdravo. Svrha je ove elektronske knjige izazvati vas da odbacite deset takvih mitova. Svaki od njih djelomice je istinit, ali ako odete predaleko, može naštetiti odnosu.

Piše: dr. Alan Godwin