Zabavljate li se u svom braku?

Zvuči poput sasvim glupog pitanja, zar ne? Na kraju krajeva, većina nas se vjenčalo zato što smo voljeli provoditi vrijeme zajedno i bilo nam je zabavno.

Ali sada, mnogi od nas uopće ne pomišljamo na zabavu. Jednostavno pokušavamo preživjeti dan – čisteći još jednu ukakanu pelenu, pronalazeći novac za plaćanje neočekivanog računa, pokušavajući biti na dvije dječje utakmice u isto vrijeme…. Tko uopće ima vremena zabavljati se u braku?

Moj muž John i ja imamo malu farmu na brdovitim obroncima Virginije. Kada smo kupili farmu, naslijedili smo nasad slasnih malina koje svake godine rode dvjema berbama u srpnju i listopadu. Svake godine djeca i ja bismo pažljivo oplijevili oko grmova i pripremili ih kako bismo osigurali sljedeću berbu. I  svake godine imali bismo košare malina od kojih bismo radili palačinke, sladoled, muffine. Maline su bile u svim mogućim slasticama. Bilo je to jako zabavno.

Ali kako su djeca odrastala i imala više odgovornosti i aktivnosti, ja jednostavno više nisam imala vremena plijeviti korov oko malina. Bila sam iskrena – željela sam dobru berbu, ali previše je drugih obveza oduzimalo moje vrijeme. Korov se polako raširio i ugušio moje maline. Na kraju je došao dan kada smo morali pokositi nasad. Bio je to tužan, tužan dan.

Photo Credit: Stuck in Customs via Compfight cc

Photo Credit: Stuck in Customs via Compfight cc

Nikada nećete pronaći vremena da se zabavljate sa svojim supružnikom, morate ga stvoriti.

Dok sam razmišljala o malinama, pomislila sam na svoj brak. Kako je lako pomisliti: „Poradit ću na svom braku kada se stvari malo smire.“ Ali činjenica je da se stvari nikada ne smire. Život postaje sve kompliciraniji i imamo sve više obveza. U današnjem svijetu jednostavno postoji previše dobrih odabira za nas i za djecu.

Naša je tendencija da stavimo brak na čekanje – zapravo da ga zanemarimo misleći kako ćemo jednoga dana imati vremena za nas. Ali nikada nećemo imati vremena. Moramo ga stvoriti ili bi brak mogao završiti poput malina.

O kako nam je potrebno ponovno vratiti zabavu u naš odnos. Trebamo se zajedno smijati. Trebamo zajedno isprobati nešto što nikada prije nismo radili. To ne mora biti nešto veliko. Idite u šetnju na neko novo mjesto… poslušajte neko predavanje… upišite se na tečaj plesa… krenite jedriti li se baviti kanuingom… upalite svijeće i izmjenjujte se dok na glas čitate neku bedastu knjigu… pronađite polje i vodite ljubav na pašnjaku.

Ja svakoga tjedna molim da se John i ja možemo više smijati. Molim to za svoju djecu i njihove partnere. Kada su moji sinovi bili mladi, molila sam Boga da im dovede žene koje će ih nasmijavati. (Bog je to i učinio.) Sada molim da nam Bog svima da prijatelje koji će nas nasmijavati.

Život je težak. Moramo se opustiti. Moramo obnoviti one sitne smiješne bedastoće u našim odnosima.
Ovo je izazov koji stavljam pred vas: u svoje rasporede za sljedeći tjedan unesite dva sata koja ćete provesti nasamo sa svojim supružnikom. Zapišite to penkalom,ne običnom olovkom. Planirajte nešto ludo i zabavno.

Naravno da nemate vremena za to. Ali ne možete si priuštiti da si to ne priuštite.

Piše: Susan Yates