Razlog tome su poteškoće koje se javljaju od samog početka braka. Jedna od prvih poteškoća s kojima se mladi bračni par susreće je prilagođavanje. Većina parova nije pripremljena na činjenicu da oboje potječu iz različitih obitelji s različitim vrijednostima. Zatim se javljaju financijske poteškoće, odgovornost na poslu, vjerske razlike, djeca, seksualni život i razlike u karakteru.

Suprug i ja vodimo predbračno savjetovalište i razgovarajući s različitim parovima shvatili smo da je usklađivanje u navedenim područjima nužno u njihovoj pripremi za brak.

U našem braku novac je bio prva velika prepreka koju smo morali savladati kako bismo se prilagodili jedno drugome. Moja ( Jayne ) obitelj je bila bogata i nama je bilo normalno ručati i večerati po restoranima i do nekoliko puta tjedno. Obitelj mog supruga je bila jedna prosječna obitelj s četvero djece i mogli su si priuštiti ručak ili večeru u restoranu jednom ili dva puta godišnje. Kada smo se Scott i ja vjenčali bila sam zaprepaštena kada sam shvatila da on od mene očekuje da kuham svaki dan. Isto se tako Scott zaprepastio kada je shvatio da mora plaćati sve ono što ja želim. Na našem medenom mjesecu, nakon što smo jeli u restoranu Scott se okrenuo prema meni i promrmljao:”Mogla bi barem reči hvala jer ipak sam ja platio tvoj ručak.”

Oboje smo se morali odreći stvari koje su nam do tada bile normalne kao pojedincima te zajedno pronaći rješenja i napraviti kompromise za naš zajednički život. Od svih odnosa koje tijekom žživota izgrađujemo s drugim ljudima, jedino u bračnom odnosu pokazujemo svoje pravo lice. Božžja namjera za brak je pružžanje sigurnosti, zašštite, intimnosti i mogućnosti bivanja ranjivim na način na koji niti jedan drugi odnos to ne možže. Upravo bračni odnos određuje kako će se izgrađivati ostali odnosi unutar obitelji. Mnogi se varaju ako misle da njihov brak i nije jako bitan jer… “barem imam djecu”. Rijetko kada je vašš odnos s djecom snažžniji od bračnog odnosa. Ako ignorirate svoj brak i usredotočujete se samo na svoju djecu, ona će imati iskrivljenu sliku o tome ššto je obitelj i koji je njihov položžaj u toj obitelji. Djeca će osjećati pritisak da budu mirotvorci izmeðu roditelja i krivnju kad se oni ne pomire. Budući da u takvom odnosu djeca dožižvljavaju svijet kao da su njegovo središšte, kada iskrsnu problemi, mislit će da je to njihova krivica.