Povratak na prijavu za voditelje

Koji su uvjeti za vođenje grupe?

Iako ne postoje uvijeti za vođenje grupe, ovdje su karakteristike za koje se nadamo da postoje u budućim voditeljima:

Spremnost za iskazivanje gostoprimstva.

Svaki gost je poseban. To možete iskazati na mnoge načine, pripremajući hranu, iskazivanjem interesa za vaše goste, smislenom komunikacijom ili čak i sitnim poklonima. Pobožno gostprimstvo može se lako proširiti i van naših domova. To može biti bilo koji čin pažnje koji iskazuje koliko cijenimo svaku osobu. Sjetiti se rođendana, spremnost za pomaganje, ohrabrujuće poruke, sve su to oblici gostoljubivosti. Ako je Isus dovoljno mario da umre za grešnike, nama ne bi trebalo biti teško iskazati njegovu ljubav onima oko nas.

Želja za ulaganjem u osobni razvoj.

Svatko tko je bio domaćin biblijskom proučavanju zna da učitelj uvijek nauči najviše. Biti domaćin/voditelj znači da će te svakog tjedna provesti vrijeme razgovarajući o tome kako se Biblija može primjeniti u vašim životima. Ništa u vašem životu ne će biti veći izvor rasta o ovoga.

Želja da dopustite Bogu da radi u vama i kroz vas dok služite drugima.

Gal 5:22-23 nam govore da je “plod Duha ljuvav, radost, mir, strpljivost, dobrota, vjernost, blagost, samokontrola…” Nemoguće je živjeti kršćanski život u vlastitoj snazi, i zato nam je Bog dao Svetog Duga koji prebiva u nama. On nam dajes snagu i mudrost koja nam je potrebna kako bi donosili svakodnevne odluke. On nam da kao domaćini ostavimo trajan trag u životima drugih.

Radije bi da običan par podložan vodstvu Božje duha bude domaćin i voditelj, nego li diplomirani teolog ili profesionalni savjetnik bez Duha Božjeg. Razlog je taj što je svaka grupa različita, a svaka situacija i svaka osoba posebna. Ne postoji način da primite obuku koja bi vas pripremila za sve situacije. Ali Duh Božji može i hoće dati mudrost u svakoj situaciji.

Isus je obećao svojim učenicima u Lk 12:12, “jer će vas Duh Sveti poučiti u taj čas kako trebate govoriti”. Mnogi voditelji grupa za proučavanje su usred neke diskusije došli na ideju kako još jednostavnije ilustrirati neku istinu primjerom iz svog života ili pak kako naglasiti neku ključnu ideju. Kasnije bi saznali da je baš taj njihov komentar bilo ono što je grupi potrebno. U nekoj drugoj situaciji, Duh Božji će ih voditi da budu tiho i dopuste ostalima da služe jedni drugima.

Želja za ohrabrivanjem i iskazivanjem ljubavi ljudima.

Vjerojatno ne postoji važnija vještina kod volonterskog vođenja službe od sposobnosti da ohrabrimo druge. A svima nam treba ohrabrenje. Biblija sadrži mnoge pozive da hrabrimo jedni druge. Isusova i Pavlova služba pune su riječi ohrabrenja. Predlažemo da počnete s vašim supružnikom.

Neke od ljudi koji će se priključiti grupi biti će teško voljeti i ohrabrivati. Božja riječi jasno govori da ih moramo ljubiti bez obzira na njihov odaziv i reakciju. Ako znamo da je Božja volja to da ih ljubimo, možemo tražiti Boga po vjeru da nas ispuni ljubavlju za tu određenu osobu. 1.Iv 5:14-15 nam garantira da će nam kao odgovor na molitve dati ljubav.

Sjetite se da je Božja ljubav puno više od osjećaja. Moguće je da će biti potrebno neko vrijeme da se vaši osjećaji promjene. Da bi ubrzali taj proces, učinite nešto lijepo za tu određenu osobu, po mogućnosti u tajnosti. Pronađite nešto pozitivno u vezi osobe i na to se fokusirajte. Uvidjet će te da Bog čuva svoja obećanja dok kako vam se osjećaji budu mijenjali.

Povratak na prijavu za voditelje